Geluk

Dit moet je doen als je het gevoel hebt dat je vastzit in je werk

Dit moet je doen als je vastzit in je werk

We hebben allemaal wel eens momenten dat we het gevoel hebben dat we vastzitten op dat wat we doen om rond te komen. En dat is niet per se een slecht teken, we groeien nu eenmaal mee met ons werk. Als je het gevoel hebt dat je stilstaat, is het een teken om verder te groeien binnen je werk. Tenzij je vastzit in het werk zelf.

Als je de hele dag naar de klok zit te staren terwijl de tijd zo langzaam voorbij kruipt, is het een idee om eens kritisch naar je werk te gaan kijken. Het kan namelijk zo zijn dat het tijd is voor iets heel anders. En dat je misschien beter kunt stoppen met het werk wat je nu doet. Om erachter te komen of dat de beste oplossing is, zijn er een paar dingen die je moet weten.

Wat is een baan voor jou?
Een baan is eigenlijk een overeenkomst tussen de baas en zijn werknemers. Zij doen het werk wat hij verwacht, en hij betaalt hen daarvoor. Al de andere dingen zoals de cultuur, missie en visie, salaris en vakantiedagen zijn de dingen waarbij jij zelf kunt bepalen of je dit wilt of niet. Met andere woorden: als jij het niet eens bent met hoe de dingen binnen een bedrijf zijn geregeld, blijft het toch jouw keus om daar te blijven werken. Het is niet zo dat ze jou verplichten om hier te blijven.

Geen enkele baan is perfect
Zelfs je vrienden die voor hun werk de wereld rond mogen reizen, duizenden euro’s per maand verdienen en bij de beste feesten mogen zijn, klagen hier en daar nog wel eens. Als je veel klaagt, wil dat niet zeggen dat het direct tijd is om je baan op te zeggen. Probeer eens te kijken naar de dingen waarom jij klaagt. Misschien is het klagen eigenlijk helemaal niet nodig en ben je je hier niet eens bewust van. Anders kun je kijken of je hier zelf verandering in kunt brengen. En als dat allemaal niet het geval is, dan is het misschien wel een beter idee om te stoppen.

Word niet te comfortabel
Veel mensen die doen hun werk gewoon en denken verder niet na bij waarom ze het doen. Misschien vinden ze het werk zelf eigenlijk helemaal niet leuk meer, maar gaan ze er toch mee door omdat ze dit nu al zo lang doen. Of omdat het goed betaald. Of omdat de collega’s zo leuk zijn. En zonder dat je het doorhebt, verdwijnt de passie voor het vak langzaam als je te comfortable wordt in je werk. Ga op zoek naar uitdaging! Misschien binnen het werk wat je nu doet. En anders daarbuiten.

Vergeet niet dat je altijd verder kunt kijken voor een andere baan. Want het hebben van een nieuwe baan voordat je je huidige opzegt, kan een hoop problemen voorkomen.

Unstuck