Gezondheid

In de overgang? Zo verminder jij je klachten!

In de overgang? Zo verminder jij je klachten!

De overgang of menopauze luidt het einde van onze menstruatiecyclus in. De overgang is een natuurlijk proces, maar wel een proces waar sommige vrouwen flink last van kunnen hebben. 70% van de vrouwen ervaart klachten tijdens de overgang en als jij klachten zoals opvliegers en stemmingswisselingen hebt, dan is dit echt vervelend en dan kan de overgang behoorlijke impact op je leven hebben.

Factoren zoals je voedingspatroon, beweging, roken, alcohol en stress kunnen een behoorlijke invloed hebben op de symptomen van de overgang. Elke verandering die we maken voor een gezondere levensstijl kan al een groot effect hebben op deze pijnlijke en stressvolle symptomen. Daarom zie je onderstaand hoe jij zelf je klachten tijdens de overgang kunt verminderen:

1 Opvliegers
Één van de eerste symptomen die vrouwen die in de overgang komen kunnen ervaren zijn opvliegers. Omdat je oestrogeen verandert kun je het opeens enorm warm krijgen en breekt het zweet je uit. Het is super vervelend en het kan je stress, een verhoogde hartslag en ongemak geven. Vaak duurt het maar enkele minuten, maar sommige vrouwen hebben wel 10 opvliegers per dag.

Ontspanningstechnieken helpen bij deze vervelende opvliegers. Mediteer als je merkt dat je een opvlieger hebt. Probeer mentale beelden van koelheid op te roepen, zoals een koud bergbeekje of sneeuw om zo de warmte verminderen. Sommige vrouwen die last hebben van opvliegers hebben ook baat bij yoga en accupunctuur.

2 Slaapproblemen
Als we ouder worden verandert ons slaappatroon. De meeste mensen hebben, naar mate ze ouder worden, minder slaap nodig. Maar tijdens je menopauze kan je slaap onderbroken worden omdat je midden in de nacht wakker wordt of omdat je moeite hebt om in slaap te komen.

Probeer daarom stress zo veel mogelijk te vermijden en houd een regelmatig slaapschema aan. Probeer in bed te ontspannen door elk lichaamsdeel voor jezelf compleet te laten ontspannen. Begin bij je voeten en eindig bij je hoofd. Vergeet je gezicht en je kaken niet!  Ook Slaap Support van Orthica wat valeriaan en Griffonia simplicifolia bevat, kan een goed hulpmiddel zijn voor een goede nachtrust.

Slaap Support van Orthica

3 Stemmingswisselingen
Onze stemming wordt onder andere beïnvloedt door hormonen. Als je oestrogeen levels variëren kun je je geïrriteerd, humeurig en zelfs wat depressief voelen.

Probeer regelmatig te bewegen en zo min mogelijk stress te hebben. Yoga kan verlichting bieden omdat je je hierbij op je ademhaling focust en je lichaam hierdoor makkelijker kan ontspannen.

4 Gewichtstoename
Oestrogeen helpt om je lichaamsgewicht onder controle te houden, maar hoe ouder vrouwen worden, hoe moeilijker het wordt om op gewicht te blijven. Veel vrouwen komen aan na de overgang. Daarom is het heel belangrijk om jezelf een gezond eetpatroon aan te leren en om te blijven bewegen.

De overgang kan ook een nieuw begin betekenen! Start daarom na je overgang met een work-out schema. Ga hardlopen, dansen of sluit je aan bij de sportschool, daar zijn hartstikke leuke klasjes waar je aan mee kunt doen.

Ook interessant: Help opeens zijn ze deur uit! Het lege nest syndroom

5 Vergeetachtigheid
Iedereen is wel eens vergeetachtig, maar tijdens de overgang kan dit erger worden.

Probeer ongezonde vetten en suiker te vermijden en elke dag te bewegen. Dagelijks 30 minuten bewegen kan je geheugen en concentratie al verbeteren. Daarnaast is het ook belangrijk om je brein te blijven trainen. Lees boeken, leer nieuwe dingen of ga puzzelen om zo je hersenen te blijven stimuleren.

6 Supplementen
Supplementen kunnen je helpen om de klachten die je ervaart tijdens de overgang te verminderen. Menopauze Protect van Orthica ondersteunt je lichaam bij opvliegers, prikkelbare gevoelens en wisselbare stemmingen tijdens de overgang. Ook kun je Fish EPA Max gebruiken tijdens de overgang. Dit zijn hooggedoseerde omega-3-vetzuren uit gezuiverde visolie omdat onze voeding niet altijd voldoende omega-3-vetzuren bevat. Orthica visolie voldoet ruimschoots aan de strenge eisen van de Warenwet. Kijk voor meer informatie over supplementen op Orthica.nl.

Menopauze Protect, Fish EPA Max en Slaap Support zijn supplementen waar je tijdens de overgang veel aan kunt hebben

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Orthica. Dit verandert niets aan mijn mening over dit product.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren