Gezondheid

Onverwachte manieren waarop ademen je kan helpen om je leven te verbeteren

Hoe ademen je leven kan beteren

Ademen, voor iets wat zo simpel is doen we het toch nog vaak verkeerd. Ademen is hartstikke belangrijk maar toch besteedt niet iedereen er voldoende aandacht aan. Want door je ademhaling aan te passen kan het zijn dat je beter kunt slapen, minder nerveus bent, minder moe bent en sporten makkelijker gaat. Onderstaand vind je voorbeelden van hoe ademen je leven kan verbeteren:

1 Als jij je gestrest voelt
Wanneer je het druk hebt op je werk door bijvoorbeeld een groot project of je moet iets doen waardoor jij je gestrest voelt dan is je natuurlijke reactie om kort en oppervlakkig te gaan ademen. Maar dit zorgt ervoor dat je nog meer stress aanmaakt. De snelste manier om kalmer te worden is om langzaam en vanuit je buik adem te halen. Adem rustig en natuurlijk zonder te veel lucht in je longen te pompen en zonder dat je te hard uitademt.

2 Als je pijn hebt
Wanneer jij je teen hebt gestoten, je enorme hoofdpijn hebt of een pijnlijke chronische conditie hebt, de manier waarop je adem haalt kan verlichting brengen. Uit een klein onderzoek wat is gepubliceerd in Pain Medicine kwam naar voren dat wanneer mensen een diepe en langzame ademhalingstechniek toepaste ze een hogere pijngrens hadden wanneer hun huid werd blootgesteld aan erg warme of koude objecten.

3 Tijdens de seks
Wanneer mensen nerveus worden omdat ze moeten presteren tijdens de seks en of moeilijkheden ondervinden met het bereiken van een orgasme kunnen mensen zenuwachtig worden voor seks. Om dit te voorkomen kan het helpen om bewust adem te halen, je meer bewust te worden van de sensaties van je lichaam en je te focussen op de seksuele reacties van je lichaam. Eigenlijk dus mindful te zijn tijdens de seks. Je kunt dit bereiken door in te ademen door je neus en uit te ademen door je mond. Je kunt zelfs in je hoofd 1-2 tellen als dat je helpt om te ontspannen. Daarnaast kun jij je ook inbeelden dat jij je ademhaling naar je geslachtsdeel stuurt. Door op deze manier te visualiseren kun je het gevoel krijgen dat je geslachtsdeel meer geactiveerd wordt, wat kan helpen een orgasme te bereiken.

4 Tijdens het hardlopen
“Adem door je neus en je mond”, zegt Janet Hamilton, bewegingspsycholoog bij Running Strong Professional Coaching. Wanneer jij je kaak ontspant en je mond een stukje open houdt kun je makkelijker door zowel je neus als je mond ademhalen. (Wanneer je alleen door je neus ademhaalt dan kun je niet zo veel lucht tot je nemen als waneer je door je neus en je mond ademt.) Op deze manier geef jij je spieren genoeg zuurstof zodat ze ze goed kunnen werken en presteren. En probeer je niet te druk te maken over dat jij je ademhaling wilt aanpassen aan het tempo van je stappen, je zult vanzelf in een patroon vallen wat fijn voor jou voelt. Probeer gewoon te relaxen en te doen wat goed voelt, aldus Janet Hamilton.

5 Tijdens het hardlopen in de kou
Wanneer je hardloopt in de winter kan het een voordeel zijn om door je neus te ademen. In het begin kan het misschien even wennen zijn maar door adem te halen door je neus wordt de adem eerst bevochtigd en verwarmd voor dat het de longen bereikt. Dit zorgt voor een betere zuurstofopname, aldus Chip Huss, National Academy of Sports Medicine. Wanneer je het te lastig vindt om alleen door je neus te ademen kun je ook een shawl voorbinden en vervolgens door je neus en mond ademen.

Bron: Health.com