Gezondheid

Dit zijn de beste sporten die je kunt doen wanneer je depressief of nerveus bent

Zo voorkom je hardloop blessures

Wanneer je een depressie hebt of wanneer je last hebt van gierende zenuwen in je lichaam dan kan sporten, dankzij de krachtige link tussen fysieke en mentale gezondheid, een belangrijke rol spelen

Je lichaam is je geest en je geest is je lichaam. Wanneer je goed voor jezelf zorgt dan zorg je voor je hele systeem. Natuurlijk moet je contact zoeken met je huisarts wanneer je vermoed dat je een depressie hebt of wanneer die vervelende zenuwen maar blijven. Maar beweging kan zeker geen kwaad. Onderzoek toont aan dat onderstaande activiteiten goed helpen tegen de symptomen van een depressie of blijvende zenuwen.

1 Hardlopen
Er is een reden dat je dit waarschijnlijk al vaker hebt gehoord; hardlopen is gewoon heel goed voor je gezondheid. Het zorgt ervoor dat je calorieen verbrandt, het zorgt voor minder vreetbuien en het verlaagt de kans op hart- en vaatziektes. Volgens een onderzoek uit 2014 is het zo dat 5 minuten per dag hardlopen er al voor zorgt dat je langer leeft.

Maar hardlopen is ook goed voor je geest en je humeur. Hardlopen zorgt voor langdurende veranderingen in onze ‘feel good’ neurotransmitters serotonine en norepinephrine, zowel tijdens als na het hardlopen. Maar daarnaast heeft de herhalende beweging een meditatief effect op onze hersenen. Deze mentale voordelen kunnen vooral krachtig zijn bij mensen de een depressie hebben.

Een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Psychiatry & Neuroscience in 2006 toont aan dat sporten het zelfde effect kan hebben als antidepressiva. Daarnaast kan hardlopen er ook voor zorgen dat je ’s nachts sneller in slaap valt.

Gerelateerd Hoe hardlopen mijn leven heeft gered

2 Een bos- of strandwandeling
Om nog meer baat uit je rondje hardlopen te halen kun je in de natuur gaan hardlopen (of wandelen). Uit een studie van uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Essex en gepubliceerd door Mind kwam naar voren dat 71% van de mensen die deelnamen aan een wandeling in de natuur zich minder depressief voelde dan voor de wandeling. De onderzoekers vergeleken het effect met een controle groep die een wandeling in een winkelcentrum maakten. Slecht 45% van deze wandelaars voelden zich beter na deze wandeling en 22% voelde zich juist depressiever door deze winkelcentrumwandeling.

Uit een andere studie gepubliceerd in 2010 in het Journal of Environmental Psychology bleek dat 20 minuten per dag in de buitenlucht je al stukken energieker kan laten voelen.

Gerelateerd 6 redenen waarom wandelen zo goed voor je is!

3 Yoga
In een kleine studie gepubliceerd in het Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine voelden alle deelnemers aan het onderzoek die yogalessen hadden gevolgd significant zich minder depressief, boos, nerveus of neurotisch. Deze uitkomsten leidden er toe dat de onderzoekers yoga aanbevelen als aanvullende behandeling tegen depressie.

In 2012 hebben een aantal wetenschappers de verschillende onderzoeken naar het effect van yoga op stress en nervositeit naast elkaar gelegd. Uit 25 van de 35 studies kwam naar voren dat de deelnemers aan deze studies zich minder gestrest en nerveus voelden door yoga.

Gerelateerd Waarom yoga goed voor je lichaam geest en zelfs je seksleven is

health.com