Gezond gewicht Gezondheid

Gezond eten? Verander je mindset

6 Simpele trucs om jezelf te kalmeren
meer energie door sporten
Geschreven door Jurriaan de Haas

Als personal trainer heb je het geluk om de meest uiteenlopende vragen te beantwoorden over sporten en diëten in de meest random situaties.
Neem nou een verjaardagsfeestje waarbij ik net een stukje van die heerlijke chocoladetaart naar binnen wil schuiven, komt er altijd wel de vraag: Mag jij dat wel eten als trainer? Waarop ik meestal lachend antwoord dat het eigenlijk niet mag en dat ze dat maar niet moeten doorvertellen. Het leuke aan dit soort vragen is dat er vaak een vraag achter zit.

Hoe kan het nou dat ik op een gezond gewicht blijf en dat het bij een ander lijkt alsof dat taartje je zojuist 3 kilo zwaarder heeft gemaakt? Ten eerste maakt een stukje taart je nooit 3 kilo zwaarder, laat dat duidelijk zijn. Ten tweede gaat dit stuk even niet over voedingstoffen en welke voeding ik je zou adviseren. Ik wil het graag hebben over waarom het voor de meeste mensen zo moeilijk is om een gezond voedingspatroon vol te houden.

Verandering
Bij het toepassen van een verandering verbruik je veel energie. Energie die je ook nodig hebt om je dagelijkse bezigheden te doen. Wanneer jij je eetgewoontes met 180 graden gaat draaien kost dit zoveel extra energie dat je dit vaak maar een paar weken vol kan houden. Genoeg om wat resultaat te zien, vaak te weinig om je doel te bereiken. Probeer eens in kleine stapjes te werken. Kleine veranderingen zorgen op lange termijn voor groot resultaat.

Wat is er mis?
Waarom wil je gezond eten en eet je wel zo ongezond? Niet alles wat je eet is ongezond, toch? Ga eens voor jezelf na op welk eten je goed reageert. Heb je voldoende energie over de gehele dag? Heb je vaak last van je maag of andere lichamelijke klachten? Hoe is je stoelgang (hoe vaak en hoe ziet het eruit)? Hoe hoog is je vetpercentage en waar is je vet het meest opgeslagen? Zoals je misschien weet is het vet wat rond je buik ligt opgeslagen het minst prettig en ongezond. Een goede reden om eens naar je voedingspatroon te kijken!

Wat is je motivatie?
Het is nooit genoeg. Het gras is altijd groener bij de buren. De vrouwen willen het lichaam van een model en de mannen willen het lichaam van een Griekse god. Om dit te bereiken heb je discipline en aanleg nodig. Geen alcohol, hard trainen, goed eten, op vaste tijdstippen eten, veel rust, weinig stress en ga zo maar door. Waar ik heen wil is dat je goed naar jezelf moet kijken. Geef jezelf een eerlijke kans. Pas je voeding aan op wat je wilt bereiken, maar wees reëel in je doelstelling. In mijn ogen is de goede motivatie je FIT willen voelen.

Maak de reis van je leven!
Ik heb van alles geprobeerd. Van spiermassa opbouwen tot afvallen. Op mijn top woog ik 105 kg. Nu weeg ik 81 kg. Ik kan je vertellen dat dit wel een stuk beter voelt! Waar het om gaat is, hoe heb ik die reis nou gemaakt? Het is niet moeilijk. Je kunt een dieet van de meest fitte modellen online terugvinden en deze ook proberen te volgen.

Ik heb gekozen voor een “eigen” manier. Ik haalde informatie uit boeken, tijdschriften en websites. Ik vroeg aan andere fanatiekelingen hoe zij het voor elkaar kregen. Zo ben ik een beetje gaan stoeien en probeerde ik van alles uit. Het mooie van deze manier is dat het proces eigenlijk leuker gaat worden dan het resultaat. Mijn advies is dan ook. Ga je eigen reis maken. Daag jezelf uit en blijf nieuwe dingen uit proberen. Wees slim en laat je inspireren door mensen die hier al mee bezig zijn.

 

Over de schrijver

meer energie door sporten

Jurriaan de Haas

In een tijd waarin de wetenschap ons precies kan vertellen wat wel of niet goed voor ons is raken we toch compleet verdwaald en lijkt het dat we steeds meer kampen met levensstijl gebonden aandoeningen. Ik wil niet de zoveelste health guru zijn. Wel geloof ik erg in inspiratie, ontspanning en eerlijkheid. Inspiratie voor de nodige intrinsieke motivatie. Ontspanning, omdat te veel stress ons letterlijk ziek maakt en eerlijkheid omdat we elkaar moeten kunnen vertrouwen. Juist als het gaat om onze gezondheid.