Gezondheid

Krijg jij te veel of juist onvoldoende zout binnen?

Eet je nou te veel of juist te weinig zout?
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Laten we het eens over zout hebben. Want wat is het? Waarom hebben we het nodig? En hoe zorgen we ervoor dat we er niet te veel van binnenkrijgen?

De aarde kent een schat aan zoutsoorten: uit de grond, uit de zee en uit de bergen – elk met hun eigen specifieke eigenschappen, smaak en voordelen. Zout, of natriumchloride, is een essentiële voedingsstof en één van de basissmaken die we als mens kunnen onderscheiden. Ons lichaam is niet in staat jodium en natrium zelf te produceren. Toch zijn deze stoffen essentieel om ons lichaam gezond te houden.

Zout speelt een onmisbare rol in de regeling van een groot aantal lichamelijke functies en bevindt zich in lichaamsvloeistoffen die zuurstof en voedingsstoffen transporteren. Natrium is ook essentieel om de totale vochtbalans van het lichaam op peil te houden. Een jodiumtekort kan mogelijk tot schildklierproblemen leiden. Bij kinderen kan een jodiumtekort zorgen voor groei- en leerachterstanden.

Maar te veel zout is weer niet goed voor ons. Als je te veel zout eet dan kan dit een negatief effect op bijvoorbeeld je bloeddruk of nieren hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert volwassenen minder dan 5g zout (iets minder dan een theelepel) per dag te gebruiken.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert volwassenen minder dan 5g zout (iets minder dan een theelepel) per dag te gebruiken

In het algemeen geldt dat wanneer je een gezond een veelzijdig eetpatroon hebt je binnen de gezonde limieten van je zoutinname zit. Helaas gaan we snel de mist in wanneer we voor bewerkte producten kiezen. Want 80% van onze zoutinname komt uit bewerkte voedingsmiddelen zoals kaas, brood, sauzen en pizza’s. Deze producten bevatten namelijk vaak veel zout.

6 tips om op je zoutinname te letten
Zout is dus een smaakmaker, we hebben dus zout nodig om ons lichaam gezond te houden, maar te veel zout is niet goed voor ons. Gelukkig hoeft het niet moeilijk te zijn om op je zoutinname te letten en op een gezonde manier toch te kunnen genieten van zout als smaakmaker. Ik heb 6 tips voor je opgesteld die je kunnen helpen om op een gezonde manier van zout te genieten:

1 Probeer zo min mogelijk bewerkte producten te eten. Maak je eigen maaltijden klaar en gebruik verse producten. Gebruik die tupperware bakjes die ergens onder in je keukenkast staan en bereid van te voren een lekkere en gezonde lunch. Of maak zelf die pastasaus met verse producten en blijf weg van al die kant en klare middelen.

2 Probeer snacks met veel zout te vermijden. Naast dat ze enorm veel zout bevatten zitten ze ook boordevol calorieën waar je niets aan hebt. Serveer bijvoorbeeld rauwkost met humus of maak je eigen koekjes, zo kun je zelf bepalen hoeveel zout jij toevoegt.

3 Kies voor verse groente en laat de blikgroentes staan. Zout blijft een smaakmaker en door verse groente te eten kun je zelf naar wens een klein beetje zout toevoegen. Veel lekkerder en gezonder!

4 Hetzelfde geldt voor vlees. Kant en klaar gemarineerd vlees bevat vaak veel zout. Maak daarom je eigen marinade en voeg zelf een beetje zout naar smaak toe.

5 Doe een kookcursus! Altijd maar gebruik maken van kant en klare sauzen en pakjes zorgt voor een enorme zoutinname. Leer om verse smaken met elkaar te combineren en om zelf je eigen sausjes te maken. Leuk en super lekker!

6 Gebruik de light variant van zout. JOZO heeft een light variant in zijn assortiment. JOZO light bevat 70% minder natrium en bevat in plaats daarvan kaliumzout. Het zout wordt gewonnen in Nederland en Denemarken uit ondergrondse zoutlagen die miljoenen jaren geleden zijn ontstaan bij de indamping van de Zechstein Zee.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met JOZO. Kijk voor meer informatie over JOZO zout, hun verschillende producten en de effecten van zout op je gezondheid op: www.jozosalt.com/nl 

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie