Burn-out

Wat je dus niet moet zeggen tegen iemand die een burn-out heeft

Wat je dus niet moet zeggen tegen iemand die een burn out heeft

Één van je vrienden of familieleden heeft een burn-out. Lastig, want je hebt geen idee wat ze doormaken, dus hoe kun je ze nou helpen? Misschien begrijp je er helemaal niets van, vind je het zelfs een beetje aanstellerij. Kan allemaal, maar let op je woorden! Want er zijn dingen die je echt beter niet kunt zeggen tegen iemand met een burn-out.

1 “Ik weet wat je nu doormaakt”
Behalve als je zelf een burn-out of depressie hebt (gehad) heb je waarschijnlijk geen idee wat iemand doormaakt. Wanneer je deze uitspraak doet kap je indirect ingangen voor een gesprek af. Want de gene met een burn-out zal bij zichzelf denken: “mens je hebt geen idee”. Als je je probeert in te leven dan is dat juist hartstikke goed! Maar kijk uit met uitspraken als “ik weet wat je nu doormaakt”.

2 “Moet je niet gewoon even doorzetten, hup je schouders eronder zetten of je er overheen zetten”
Iemand met een burn-out heeft zichzelf waarschijnlijk al 100 keer opgepept, de schouders eronder gezet en maar weer doorgegaan. Maar dat hebben ze iets te vaak gedaan, dus dat lukt niet meer. Het is juist belangrijk dat iemand gaat luisteren naar zijn of haar lichaam en een keer lief voor zichzelf is. Hij heeft zichzelf al genoeg schoppen onder zijn kont gegeven, dat is vaak een reden waarom hij nu in deze situatie zit en volkomen opgebrand is.

3 “Misschien moet je proberen om te leren van je fouten, het in de toekomst anders doen”
Tja dat is inderdaad een goed idee. Maar iemand met een burn-out is waarschijnlijk al heel streng voor zichzelf en heeft de fouten die hij gemaakt heeft al vele malen in zijn hoofd afgespeeld. Zelfs zo vaak dat het niet meer gezond is. Dus ook al wil je helpen door dit te zeggen, het is beter om het niet op deze manier te brengen. Want, en ook al bedoel je het helemaal niet zo, op deze manier bevestig je dat hij of zij het in het verleden helemaal verkeerd heeft gedaan en dus heeft gefaald.

4 “Sorry dat ik je even onderbreek, maar…..”
Luister niet omdat je opzoek bent naar een opening in het gesprek om jouw mening te kunnen geven. Luister. Luister naar alles wat iemand je wil vertellen. Waarschijnlijk voelt die gene zich toch al opgelaten omdat hij of zij denkt dat je het een raar verhaal vindt. Dus door gewoon te luisteren zonder te oordelen kan je iemand al zo goed helpen.

Ook interessant->Let op! Ook je ogen kunnen overprikkeld raken

Laat een reactie achter