Burn-out

En dan heeft je partner, vriendin of dochter opeens een burn-out..

En dan heeft je partner opeens een burn-out

Ik kan alleen maar zeggen dat ik heel veel mazzel heb gehad. Mijn ouders, vriendinnen en partner hadden engelen geduld met mij. Want ik ben lang burn-out geweest en dat betekent dus dat je lang jezelf niet bent en het misschien zelfs nooit meer wordt. Een burn-out hebben is vreselijk, maar voor je omgeving is het ook zwaar. Opeens moet je vooral zorgen voor je partner en ben je even niet meer elkaars gelijke en opeens is die gezellige en leuke vriendin een teruggetrokken kluizenaar. En dat is best heftig.

Want ook als partner of vriendin weet je niet zo goed wat je moet doen. Hoe wil hij of zij geholpen worden? Wat kan ik doen? Moet ik haar met rust laten of moet ik haar gewoon het huis uit sleuren? Wanneer wordt mijn partner eindelijk weer die lieverd waar ik ook op kon bouwen? Gaan we ooit weer leuke dingen doen samen? Zoveel vragen en geen antwoorden.

Weet dat jij als partner, ouder of vriend(in) ook wel eens mag balen van die stomme burn-out. Het is namelijk ook gewoon niet leuk dat de persoon die jij altijd kende en waar je altijd leuke dingen mee deed nog maar een schim van zichzelf is. Maar probeer geduld te hebben, oké engelen geduld. Weet dat het depressieve gevoel, het verdrietige gevoel en de onmacht helemaal niets met jou te maken hebben.

Voel je alsjeblieft niet buitengesloten, jouw partner of vriend(in) kan even niets meer en zal niet de gene zijn die contact met jou zoekt. Accepteer dit en zoek zelf contact. Even een berichtje dat je aan iemand denkt, een kaartje of gewoon even langs gaan om te zien of je iets kunt doen (de was, koken, boodschappen) zijn een kleine moeite en een groot gebaar.

Uiteindelijk komt het weer goed en komt die lieve en leuke persoon die jij kent weer terug. Uiteindelijk kunnen jullie echt weer leuke dingen gaan doen, maar nu eventjes niet. Het enige wat je nu kunt doen is er voor iemand zijn en heel erg veel geduld hebben. Wij burn-outers weten dat het voor jou ook echt niet leuk is, maar houd vol. Je zult zien dat je over een tijdje je partner, vriendin, zoon of dochter weer voluit zult zien leven, lachen en genieten samen met jou.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie