Geluk

De 7 meest voorkomende dingen waar mensen aan het eind van hun leven spijt van hebben

Waar mensen het meeste spijt van hebben

De 6 jaar die ik gewerkt heb in een hospice zijn enorm belangrijk voor me geweest. Ik heb naast stervende mannen en vrouwen gezeten die vrede probeerden te sluiten met hun tijd op aarde. En hoewel iedereen zijn eigen unieke levensverhaal had waren er zeker dingen die mensen telkens weer noemden. Dit zijn de 7 dingen die mensen het meest opnoemden als het ging om dingen waar ze spijt van hadden. Deze  voorbeelden kunnen ons leren om het beste van onze tijd hier op aarde te maken.

1 Ik wou dat dat ik liefdevoller was geweest naar de mensen die er echt toe doen. Veel mensen spraken hun zorg uit dat ze niet voldoende begrip, zorg en tijd hadden besteed aan de mensen die belangrijk voor ze zijn. Ze wensten dat ze vaker ‘ik hou van jou’ hadden gezegd.

Probeer tijd te maken voor de mensen waar je van houdt en laat ze weten hoeveel ze voor je betekenen. Het zal ontzettend veel voor ze betekenen en het zal jou ook een goed gevoel geven.

2 Ik wou dat ik een betere echtgenoot, ouder of kind was geweest. De mensen met wie ik heb gewerkt hebben vaak spijt van het feit dat ze hun familie voor lief namen. Want nadat ze terminaal waren geworden was het vaak hun familie die er voor ze was.

Ook als je familie niet perfect is dan zijn zij waarschijnlijk wel de gene die voor je zorgen als je dit nodig hebt. Onthoud om dankbaar te zijn voor je familie.

3 Ik wou dat ik niet zo veel had gewerkt. Velen hebben lange, zware uren gemaakt en ze hadden spijt dat ze de belangrijke momenten uit het leven van hun kinderen niet hadden meegemaakt. Ik herinner me 1 persoon – een verkoper, die voor zijn werk 3 keer per maand op reis moest terwijl hij een jonge dochter thuis had. Ook al heeft hij goed voor haar gezorgd, hij heeft haar nooit echt leren kennen omdat hij zo vaak van huis was. Hij heeft het zichzelf nooit echt vergeven dat hij werktijd over tijd met zijn dochter heeft verkozen.

Onthoud dat je keuzes hebt als het gaat over je werk. Je kunt kiezen om ergens anders te gaan solliciteren wanneer je veel moet overwerken. Je werk is belangrijk maar andere dingen in het leven zijn net zo belangrijk.

4 Ik wou dat ik meer risico’s had genomen. Velen hadden het gevoel dat hun angst om te falen ze heeft tegengehouden om een rijker en meer voldaan leven te lijden.

Denk er eens over na om een lijst te maken van alle dingen die je in je leven nog zou willen meemaken. Streep ze een voor een af en zie hoe je geluk zal groeien.

5 Ik wou dat ik meer van het leven had genoten. De meeste mensen hebben spijt dat ze tijd hebben besteedt aan zorgen maken over dingen waar ze toch geen controle over hadden. Ze realiseerden zich niet dat ze de keuze hadden om te kiezen voor plezier en leuke dingen tot het te laat was.

Probeer elke dag iets te doen wat je leuk vindt en wat je vreugde brengt.

6 Ik wou dat ik mijn eigen droom had geleefd. Veel mensen hebben dromen die niet zijn uitgekomen omdat ze probeerden te voldoen aan verwachtingen van andere mensen. Alleen jij weet wat het beste voor jou is. Sta jezelf toe om open te staan voor eindeloze mogelijkheden.

7 Ik wou dat ik meer voor anderen had gedaan. Ik heb zo vaak gehoord dat mensen wilden dat ze een verschil hadden gemaakt doormiddel van vriendelijkheid, behulpzaamheid en compassie. Je kunt nu een doel in je leven kiezen waar jij een beetje van je geld of tijd aan besteedt zodat je anderen kunt helpen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Door Grace Bleurock voor MindBodyGreen