Geluk

6 dingen die ik weet nu ik 60 ben maar die ik graag had geleerd toen ik 20 was

Waarom je nog meer van het leven houdt als je ouder bent

Heb je ook wel eens dat je terugkijkt op momenten uit je leven dat je denkt… ai had ik dat toen maar anders aangepakt. De meeste van ons kijken wel eens met schaamte of spijt op bepaalde momenten in ons leven terug. Maar gelukkig zijn juist dat de momenten waar we van leren. Want de ervaringen uit ons verleden vormen ons tot wie we nu zijn.

Onderstaand vind je een lijst van 6 dingen die ik weet nu ik 60 ben maar die ik graag had geweten toen ik jonger was:

1 Het koesteren van wrok maakt niets beter
Ik heb wel wat wrok tegen mensen gekoesterd. Meestal was de oorzaak: iemand had mij pijn gedaan en ik was niet in staat om mijn gevoelens te uiten (boosheid, teleurstelling, afwijzing etc) en deed alsof het me niets deed. Maar deze gevoelens waren er wel, dus wat ging ik doen? Ik maakte geen oogcontact meer met de ander en/of begon hem of haar te ontwijken.

Wat ik nu heb geleerd is dat het meer energie kost om een wrok te koesteren dan om gewoon je gevoelens te uiten. Je hebt een keuze: je kunt je gevoelens uiten of je kunt het laten gaan en iemand vergeven. Maar blijf niet hangen in bozige gevoelens.

2 Je kwetsbaar opstellen is een kracht
Ik was vroeger erg verlegen en ik vond het moeilijk om me vriendelijk te gedragen in sociale gelegenheden. Vreemden vertelden mij wel eens dat ik een aura om me heen had hangen die zei: “blijf bij me uit de buurt”. Veroorzaakt door mijn eigen ongemak. Waar ik eigenlijk echt bang voor was, was afwijzing. Dus ik wilde niet te geïnteresseerd en afhankelijk overkomen.

Ik heb geleerd dat je openstellen een teken van kracht is. De kans dat je de deksel op je neus krijgt nadat jij je hebt opgesteld is misschien eng, maar de interactie en liefde die je ervoor terug krijgt is veel meer waard.

3 Voor jezelf opkomen is niet erg
Voor mezelf opkomen vond ik altijd moeilijk. Als ik in een discussie of ruzie met iemand belandde dan voelde ik me direct schuldig. Was het wel gerechtvaardigd dat ik boos werd, moest ik me misschien niet zo aanstellen? Nu weet ik het antwoord op die vraag: nee. Dit waren mijn gevoelens en ik moest op die momenten voor mezelf opkomen. Dit kan misschien leiden tot een discussie, maar dat is niet erg want zo houd je de communicatie open en kun je de relatie tot een hoger niveau tillen.

4 Afgaan op de goedkeuring van anderen voelt nooit zo goed als jezelf vertrouwen
Zoals de meeste van ons zocht ook ik goedkeuring van anderen om me goed over mezelf te voelen. Uiteindelijk heb ik geleerd om op mijn eigen mening ter vertrouwen. Ik leerde te voelen wat ik wil en te vertrouwen op mijn intuïtie.

5 Egoïstische vrienden brengen je niets
Ik koos vrienden die altijd in de spotlight wilde staan. Die altijd alle aandacht opeisten en waarbij alles op hun voorwaarden moest gebeuren. Waardoor ik dus automatisch op de achtergrond belandde. Maar ik wilde dit niet meer, ik wilde niet meer op de achtergrond staan. Dus begon ik ook meer ruimte op te eisen en als dit niet lukt dan betekende dit het einde van die vriendschap.

6 Meegaand zijn is iets anders dan jouw behoeftes niet te uiten
Ik vond mezelf altijd enorm meegaand. Ik liet anderen bepalen wat we gingen doen en vond alle wel best. Maar eigenlijk was ik gewoon bang om mijn mening te uiten en dat is niet hetzelfde als meegaand zijn. Ik was gewoon bang dat de ander het restaurant wat ik uit zou kiezen of de film die ik wilde zien niet leuk zou vinden. Maar naarmate ik mezelf leerde te accepteren durfde ik ook mijn mening te geven en mijn behoeftes kenbaar te maken.

Lisa Kayne Lieberman

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

www.mindbodygreen.com