Persoonlijke groei

Een prachtige oefening voor als jij je leven terug wil of (eindelijk) iets wil veranderen

persoonlijke groei

Het leven kan soms zwaar zijn en soms krijg je veel te verduren. Maar ondanks alles kun je op een gegeven moment denken, nu is het genoeg: ik wil mijn leven terug. En dit besef, dit besef is al groot en belangrijk; dit is de eerste en belangrijkste stap. Dus weet dat, wat er ook in het verleden is gebeurd, je nu trots mag zijn op jezelf. Trots omdat jij je leven wil veranderen, omdat je je problemen wil aanpakken.

Want ja jij mag trots zijn, vaak zijn we voor onszelf veel strenger dan voor anderen. We vergeven het onszelf niet als we fouten maken en balen van onze minpunten. Maar dit helpt niet en het zorgt ervoor dat we ons minder gelukkig, meer gestresst en onzeker voelen. Door jezelf met compassie en zelfliefde te behandelen voel jij jezelf zelfverzekerder en sterker. Onderzoek suggereert dat mensen die met compassie reageren op hun eigen fouten en mislukkingen zich gelukkiger en sterker voelen. 

En daar komt deze oefening van Berkley Wellbeing om de hoek kijken:

Bedenk voor deze oefening iets van jezelf waar jij je voor schaamt, je onzeker of niet goed genoeg over voelt. Het kan iets zijn wat te maken heeft met je persoonlijkheid, je gedrag, je vaardigheden, relaties of iets anders uit je leven.

Zodra je iets hebt gevonden dan schrijf je dit op en omschrijf je wat voor gevoel je dit geeft. Verdrietig? Schaamte? Boosheid? Probeer zo eerlijk te zijn als je kunt en onthoud dat niemand ziet wat je schrijft. 

Schrijf vervolgens een brief naar jezelf waarin jij je compassie, liefde, begrip en acceptatie hebt voor het onderdeel wat jij niet leuk vindt. Volg de volgende richtlijnen als jij je brief schrijft:

Stel dat er iemand zou zijn die altijd van je houdt en je accepteert om wie je bent. Wat zou die persoon zeggen over dit deel van jezelf?

Onthoud dat iedereen dingen van zichzelf heeft die hij of zij niet leuk vindt en dat niemand perfect is. En denk aan alle mensen in de wereld die op dit moment ook worstelen, net als jij.

Sta stil bij de dingen zijn gebeurd in je leven, de omgeving waarin je bent opgegroeid of zelfs je genen die hebben meegewerkt aan dit deel wat je niet leuk vindt aan jezelf. 

-> 9 kleine dingen die ik doe waardoor mijn leven compleet is veranderd

Vraag jezelf op een liefdevolle manier af of er dingen zijn die je kunt verbeteren of er dingen zijn waardoor je er beter mee om kunt gaan. Focus je op de constructieve veranderingen die je kunt maken die jou gelukkiger en gezonder maken en meer vervulling geven. 

Nadat je deze brief hebt geschreven leg je de brief even weg. Lees hem later en dan lees je hem nog een keer. Bewaar deze brief vol compassie en liefde en lees deze brief als jij je niet zo prettig of onzeker voelt. Want deze brief is een reminder om meer compassie voor jezelf te krijgen. En meer compassie is de eerste stap naar een ander leven. 

De zelfcompassie brief wordt in verschillende well-being programma’s gebruikt.

-> 14 manieren om je leven weer op de rit te krijgen nadat je bent gebroken

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl