Gezondheid

De 8 beste alcoholvrije wijnen van dit moment

De 8 beste alcoholvrije wijnen van dit moment

De redenen voor alcoholvrij zijn zeer divers: gezonder leven, zwangerschap, godsdienst of simpelweg omdat je niet afhankelijk wil zijn. Daarom verdiepten we ons in de wereld van alcoholvrije wijn en zochten de beste flesjes voor je uit.

Met de feestdagen voor de deur zijn er genoeg redenen om te kijken naar gezondere alternatieven dan wijn en champagne. En ja, die hebben we gevonden! Op basis van onze eigen ervaringen en de voorkeuren van professionals zoals wijnkenner Harold Hamersma, hebben we een lijst gemaakt van de beste en lekkerste alcoholvrije wijnen. 

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

Alcoholvrije wijn wordt gemaakt van echte wijn. Wijn is de drank die voortkomt uit de gehele of gedeeltelijke alcoholische vergisting van verse druiven of druivenmost. Het alcoholgehalte zal in dat geval niet minder zijn dan 8,5% vol. Zodra deze echte wijn klaar is, wordt er een stap aan toegevoegd. Deze stap heet de-alcoholisatie. De belangrijkste methode die momenteel voor de de-alcoholisatie van wijn wordt gebruikt is vacuümdistillatie. Dat is een destillatiemethode waarbij de druk wordt verlaagd, zodat het mogelijk is om vloeistoffen bij een lagere temperatuur te destilleren.

Weinig calorieën

Het goede nieuws: door de-alcoholisatie bevat de alcoholvrije wijn gemiddeld maar liefst 66% minder calorieën!

Ter info: een gram alcohol bevat gemiddeld zo’n 7 calorieën. Over het algemeen geldt dat champagne en mousserende wijnen het minste alcohol bevatten, dat gaat om ongeveer 80 Kcal per 100 ml. Daarna komen droge witte wijn, rosewijn en rode wijn. Zoete witte wijnen bevatten de meeste calorieën, vaak meer dan 100 Kcal per 100 ml.

Het percentage alcohol
Wel even opletten, want volgens de OIV (Organisation Internationale de la Vigne et du Vin) mag je wijn met 0,1% tot 0,5% alcohol nog steeds alcoholvrij noemen. Wil je dus echt geen alcohol drinken, check dan het promilage wat op de fles staat, of zoek naar het Halal certificaat. Wij hebben in onze lijst hieronder alvast bij elke fles het promilage gezet.

8: Becker Sauvignon Blanc
Gemaakt door Sabrina Becker, die behoort tot de jongste vrouwelijke wijnmakers van Duitsland. Het is één van de weinige alcoholvrije Sauvignon Blancs, maar bevalt erg goed. De wijn is Vegan en het percentage is 0,0%. Een glas bevat 20 kcal en 4 gram suiker.

7: Cero Chardonnay
Deze witte Chardonnay van Cero komt uit Californië. De wijn krijgt goede recensies, is schappelijk geprijsd en is in de geur gelijk aan een karakteristieke Chardonnay. En nog meer positiefs, deze alcoholvrije wijn heeft het minste calorieën per glas: 16,2 kcal. Het percentage is 0,0% en een glas bevat 8 gram suiker.

6: Aldea Tempranillo
Een volle Spaanse rode wijn. Alhoewel je duidelijk proeft dat het alcoholvrij is, is de wijn wel erg smaakvol. En nog een leuk weetje: dit is de rode wijn met het minste suiker. Slechts 2 gram per glas! Het percentage is 0,0% en een glas bevat 18 kcal.

5: Sinzero Sparkling Brut
Dit is zo’n wijn die wel 0,5% alcohol bevat, maar nog steeds alcoholvrij genoemd mag worden. Misschien is het daarom dat ie zo lekker is. Dit is een alcoholvrije Brut van hoge kwaliteit, bijna niet van echt te onderscheiden. En deze bevat ook het minste suiker per glas: slechts 1,5 gram!

4: Kolonne Null Rouge Cuvée No2
Kolonne Null is een nieuw Duits merk dat zich alleen richt op alcoholvrije wijn. De kwaliteit is hoog en de voorloper van deze No2 werd destijds door NRC als beste getest. De kenmerkende geuren van een rode wijn zijn mooi aanwezig, stal, kruidig en groen. De smaak is vol met donker fruit. Het percentage is 0,0%. Een glas bevat 15 kcal en 2,4 gram suiker.

3: Leitz ‘Eins Zwei Zero’ Riesling
Een Riesling uit Duitsland, zoals het hoort. Ruikt en smaakt als goede Riesling met alcohol. Er is ook een variant met bubbels en die is wellicht nog lekkerder! Het percentage is 0,0%. Een glas bevat 23 kcal en 5,1 gram suiker.

2: Kolonne Null Verdejo
Nog een wijn van Kolonne Null, ditmaal als eerbetoon aan de Castiliaanse levensstijl. De druiven van deze Verdejo komen rechtstreeks uit de Rueda. Het percentage is 0,0%. Een glas bevat 17 kcal en 2,7 gram suiker.

1: Gustavshof Zero Zero
Volgens Hamersma is dit de beste alcoholvrije wijn die je op dit moment kan kopen en daar zijn we het wel mee eens. Daarnaast is het waarschijnlijk ook de meest ‘gezonde’, aangezien deze Zero Zero zowel Vegan als Biodynamisch is. Een glas bevat 6 kcal en 4 gram suiker. Het alcoholpercentage is 0,0%.

Al deze wijnen zijn te koop bij de betere slijters of via de webshop van De Naakte Druiven, die gespecialiseerd zijn in alcoholvrije wijn.