Burn-out Geluk

Column: Hoe je tot rust komt als je over je grenzen bent gegaan en overprikkeld bent

tips voor gezond en glanzend haar
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Zo alles gaat lekker! Ik ben hard aan het werk voor Herhealth.nl, ga elke dag fluitend naar kantoor en sport daarnaast 3 keer per week. Dat ik ooit over-vermoeid ben geweest, dat is iets uit een ander leven denk ik trots. Totdat ik merk dat ik weer misselijk ben en vlekken voor mijn ogen krijg. Oeps, want deze 2 symptomen waren bij mij de eerste signalen van mijn burn-out. Maar ik besteed er maar gewoon niet te veel aandacht aan, gaat vanzelf wel weer over….

Totdat ik vorige week op de roltrap in de Bijenkorf (geweldige timing) opeens heel hard moet huilen. Oké meer signalen heb ik niet nodig, ik moet het weer rustiger aan doen. In het verleden was ik dan direct in paniek; het eerste wat in me opkwam was dat ik weer een terugval van mijn burn-out zou krijgen. Alleen al bij de gedachte begon ik al bijna te hyperventileren. Gelukkig weet ik nu dat mijn lichaam me gewoon wat probeert te zeggen: ‘je gaat te snel, rustig aan want ik kan je niet bijbenen’.

Dus pas op de plaats, maar helaas hebben we verplichtingen dus kun je niet zomaar even een paar dagen niets doen en zo weer opladen. Nee, we hebben een baan, kinderen en het huishouden. Maar hoe laad je dan wel weer op nadat je over je grenzen bent gegaan?

Onderstaand vind je mijn tips, want hoewel ik in het verleden ook wel ben teruggevallen weet ik nu dat dit niet meer zal gebeuren. Ik wil geen burn-out meer en neem deze signalen heel erg serieus.

1 Ik zeg alle sociale verplichtingen af
Hartstikke ongezellig, maar de komende 2 weken voor mij geen etentjes of gezellige avonden met vriendinnen. Want hoewel ik het nog best zou kunnen en het leuk vind, moet ik luisteren naar mijn lichaam en tot rust komen. Het is natuurlijk niet leuk als jij de gene bent die weer afzegt. Of die weer niet bij een etentje aanwezig is. Maar dat is niet anders. Als jij het van jezelf accepteert dan kunnen anderen niets anders doen dan zich hierbij neer te leggen.

2 Sporten
Ondanks dat ik mijn vriendinnen afzeg ga ik wel sporten. Dat levert soms best wat scheve gezichten op, maar om mijn hoofd rustig te krijgen is het belangrijk voor mij dat ik sport. En hoewel ik vroeger echt geen sportieveling was merk ik nu dat het fysiek inderdaad lekker is om te sporten, maar dat het mij vooral mentaal heel veel goed doet. Dus ook als je moe bent en op de bank wilt blijven zitten, zet die stap want het helpt je echt!

3 Lezen
Dan spreek je dus ’s avonds niet met je vriendinnen of familie af, maar dan zit je wel de hele avond met je neus achter de tv of naar het scherm van je mobieltje te staren. Daar knap ik dus niet van op, want dan krijg ik nog enorm veel prikkels binnen. Dus zoek ik een goed boek uit en ga lezen. Ik merk dat ik er niet alleen rustiger van wordt, maar dat ik later op de avond ook beter in slaap val!

4 Puzzelen
Je hebt niet elke avond zin om te lezen, maar die prikkels van de tv zijn nog steeds heftig. Ik ga dan dus ouderwetse legpuzzels doen. Je hoofd is leeg, want je focust je op die stomme puzzelstukjes en voor je het weet is je avond om, een ouderwetse aanrader!

5 Wandelen
Wandelen, overal lees je hoe goed het is. En ook ik heb er baat bij, ook tijdens mijn burn-out kreeg ik van mijn arts het advies om elke dag te wandelen – weer of geen weer, hup ik moest naar buiten. En nu nog heb ik baat bij een rondje om voor het slapen gaan.

6 Meditatie apps
Als je merkt dat je over je grenzen bent gegaan dan uit zich dit snel in slapeloosheid. Niets irritanter dan hartstikke moe zijn en niet in slaap kunnen vallen, ik ken het! Wat bij mij echt goed helpt is meditatie. Omdat ik nog steeds niet zo’n ster ben in mediteren vind ik het handig om een meditatie app te gebruiken. Soms beluister ik wel 3 keer dezelfde meditatie achter elkaar, maar ik merk dat ik uiteindelijk toch weg zak. Vooral visualisatie oefeningen werken bij mij goed.

7 Een dagje of avondje sauna
Als er een plek is waar ik me kan ontspannen dan is het de sauna wel. Je mobieltje ligt in je kluisje en het enige wat je hoeft te doen is met je ogen dicht genieten van de warmte. Door de warmte ontspannen je spieren en kom je tot rust. Ik merk echt dat ik me weer herboren voel als ik naar de sauna ben geweest. Je kunt een bezoekje aan de sauna zo duur maken als je zelf wilt. Ik ga vaak ’s avonds na het eten en neem mijn eigen flesje water mee die ik constant vul.

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips en dat je goed op jezelf past en de signalen van je lichaam serieus neemt. Want een burn-out gun ik niemand en een terugval is ook echt niet aan te raden. Dus neem je rust, ook als het even niet zo goed uitkomt in je drukke bestaan.

PS. Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? @herhealth.nl

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.