Ontspanning

Een angstig gevoel bij het reizen? Tips om jezelf gerust te stellen

tip om minder angstig te zijn als je op reis gaat

Of het nu gaat om een vervelend onderbuikgevoel, opwinding voor een grote reis of een onverwachtse paniekaanval op buitenlandse bodem: reisangst kan in verschillende vormen voorkomen. Maar ondanks hoe verschillend iemands ervaring ook kan zijn, iedereen die ooit angst heeft ervaren bij reizen weet hoe vermoeiend het is, zowel mentaal en fysiek.

Maar wat als je wel reislust hebt? De wereld wilt verkennen, nieuwe plaatsen ontdekken, mensen ontmoeten… Angst kan een belemmering zijn voor deze mooie ervaringen.

Dus als jij ook graag reist, maar je tijdens je reizen wel veel zorgen maakt, weet dan dat je niet alleen bent. Hoewel het enige tijd (en geduld) zal kosten, kun je die overweldigende gedachten zeker confronteren en zo je angst eronder krijgen. Om je een beetje op weg te helpen in dit proces, zijn hieronder 8 tips die erg nuttig zijn voor het aanpakken van reisangst.

1 Doe veel onderzoek naar je bestemming vóór je vertrek
Angst kan vooral komen als je er geen controle over hebt. Door een groot deel van je reis uit te spitten en ‘onderzoek’ te doen naar je bestemmingen, geeft dit al een zekerder gevoel: een gevoel van controle.

Leer meer over het lokale gebruiken, onthoud een paar woorden en uitdrukkingen, maak jezelf vertrouwd met de luchthaven waar je naar toe vliegt en het openbaar vervoer wat je neemt zodra je landt. Met dit soort kennis in je achterzak zal je zeker mentaal rustiger zijn.

2 Wees voorbereid – zowel mentaal als fysiek
Weet dat er een kans bestaat dat je tijdens je reis met een vorm van angst te maken krijgt, reizen gaat nou eenmaal gepaard met een paar hobbels op de weg! Dit is helemaal niet erg en dit is onderdeel van het avontuur, accepteer deze hobbels.

Zorg niet alleen dat je mentaal voorbereid bent, maar probeer het ook fysiek voor jezelf zo eenvoudig mogelijk te maken. Houd bijvoorbeeld al je reisdocumenten bij elkaar in één map. Of het nu gaat om tickets, kaarten, bonnen of contactinformatie voor noodgevallen. Als je alles bij de hand hebt en op één plek, kan je de eventuele gaten van onzekerheid opvullen. Wees relaxed en ga niet te veel dingen doen op de dag van de reis. Op deze manier zal je veel minder gestresseerd zijn en kan je je aandacht richten op het avontuur dat voor je ligt!

3 Focus op je ademhaling
Dit lijkt misschien heel eenvoudig, maar geloof me, het is niet zo gemakkelijk op het moment dat je angstig bent. Vooral niet wanneer je probeert het volume van je lawaaierige zeurende hoofd te verlagen. Neem een diepe inademing en houd hem vast. Laat alles weer los met een luide zucht.

Klinkt dramatisch, maar deze ademhalingstechniek doet wonderen! Neem zoveel momenten zoals deze als je nodig hebt, zodat je de kracht van je ademhaling kunt gebruiken en je geest kunt resetten.

4 Herhaal een paar mantra’s in je hoofd
Het maakt niet uit of het om één woord of een korte zin gaat, het hebben van een paar mantra’s om voor jezelf te herhalen wanneer er angstige vibes op te borrelen is een andere krachtige manier om je focus te verschuiven en je geest af te leiden. En het beste deel van deze positieve gedachtes? Hoe vaker je ze tegen jezelf zegt, hoe sneller (en meer automatisch) je hersenen het overnemen en angst weerstaan.

Een goed mantra die je kan onthouden; “Dit is slechts een gevoel en ik heb dit eerder gedaan, dus ik weet dat ik het kan”.

5 Breng pen en papier mee voor de rit
Omdat angst op elk (on)gewenst moment kan toeslaan, is het identificeren van specifieke triggers niet de gemakkelijkste taak. Daarom kan het zeer nuttig zijn om pen en papier erbij te pakken en al je gedachtes van je af te schrijven.

Je hoeft hier echt geen lang verhaal van te maken. Schrijf gewoon je ervaringen en gedachtes op, zowel het goede als het slechte. Bovendien dient het als een manier om je reis te documenteren, ook kan je teruglezen en ontcijferen wanneer er precies enige angstige gedachten begonnen voor te doen.

6 Leid je gedachten af met een vrolijke afspeellijst. 

Als het gaat om omgaan met angst, kan muziek een van je beste tools worden. Zet je favoriete nummer op. Van kalm en chill tot vrolijk en groovy, het zal niet lang duren voordat de muzikale afleiding irrationele gedachten wegspoelt.

7 Vermijd je triggerpoints
Neem voordat je naar je volgende avontuur vertrekt, de tijd om een lijst samen te stellen van alle triggerpoints die meestal angst in je hoofd ontwaken. Voor sommige mensen kan dit bijvoorbeeld de drukte zijn in hun omgeving.  Hoewel je misschien niet alles weet wat je angst opwekt, is het handig om een lijst bij te houden en je blootstellingen aan die dingen tot een minimum te beperken zodat je geest zich meer op zijn gemak en in controle zal voelen.

8 Wees aardig voor jezelf
Net zoals je bij een vriend vraagt hoe het gaat, moet je dat ook bij jezelf doen. “Hoe voel je je?” Welke emotie je ook voelt omarm ze. Laat jezelf deze gevoelens echt voelen. Wees wel lief voor jezelf, je doet het prima.

Vergeet niet dat door te reizen en nieuwe bestemmingen te verkennen, je voortdurend uit je comfort zone bent. Dus als je een gedachten van angst in je hoofd kruipt, is dit OK. Je maakt vorderingen en je moet trots zijn op jezelf.

Theeverygirl.com