Geluk

6 dingen waarvan mensen niet realiseren dat ze ze doen omdat ze het kind zijn van ouders met narcistische trekjes

Het kind zijn van ouders met narcistische trekjes is zwaar en heeft een grote impact op jou als kind. Hieronder zie je 6 voorbeelden van dingen die je misschien doet omdat je bent opgevoed door een ouder met narcistische trekjes:

1 Meer dan nodig je excuses aanbieden, ook als het niet nodig is. Kinderen van narcistische ouders worden er vaak heel goed in om vaak ‘sorry’ te zeggen, zelfs voor hun bestaan. Dit omdat ze al jong te horen hebben gekregen dat ze een last zijn. Dit is vooral het geval bij vrouwelijke ‘slachtoffers’ die ook nog zijn geleerd om altijd social te zijn en het andere mensen naar de zin te maken. Het kost tijd om dit gedrag af te leren en om alleen je excuses aan te bieden voor dingen die er echt toe doen.

Wanneer jij je afvraagt wanneer jij je nou wel of niet moet verontschuldigen dan is het goed om jezelf af te vragen of jij echt de veroorzaker was. Als dit niet het geval is dan kun je ‘het spijt me’ vervangen met ‘dat is vervelend’. Je kunt de omstandigheden vervelend vinden, maar jij bent hier niet persoonlijk verantwoordelijk voor en dus heb je ook geen reden om je te verontschuldigen. 

2 Geen nee kunnen zeggen, omdat je anders anderen voor het hoofd stoot. Als een kind werd je geconditioneerd om altijd te luisteren. Je werd gestraft als je niet voldeed aan hun eisen. Dus ‘ja’ zeggen was een belangrijk onderdeel van jouw overlevingsstrategie.

Nu als een volwassene is ‘nee’ zeggen onderdeel van het hebben van gezonde grenzen. Maar dit kan heel intimiderend voelen als je dit niet gewend bent. Daarom is het belangrijk om in situaties waarbij je nee wilt zeggen bij jezelf na te gaan waarom je zo bang bent om nee te zeggen. Bereid jezelf voor op de consequenties en sta jezelf toe om je ongemakkelijk te voelen, terwijl je toch bij je keuze blijft om nee te zeggen. 

Vraag jezelf dagelijks af of je iets doet omdat je anderen blij wilt maken of dat je er zelf helemaal oké mee bent. Je kunt niet de enige zijn die geeft, terwijl anderen steeds nemen. Er zijn natuurijk dingen die je niet kunt vermijden om te doen, maar houd altijd je eigen grenzen in de gaten. 

Volg Herhealth.nl op Instagram

3 Twijfelen aan je eigen perceptie en je intuïtie. Omdat jouw emoties er niet toe deden ben je gewend om je eigen emoties en instincten aan de kant te schuiven om anderen een beter gevoel te geven. Gelukkig kun je wel leren hoe je dit kunt veranderen. Vraag jezelf in bepaalde situaties bijvoorbeeld of je bij iedereen zo’n ongemakkelijk gevoel krijgt of dat het juist die persoon is. Zou jij iemand behandelen zoals deze persoon jou behandelt of iemand anders behandelt? Deze vragen kunnen je helpen om weer in contact te komen met je basisrechten als mens. 

4 Jezelf constant afvragen over hoe iemand over jou denkt, zonder dat jij bij jezelf stilstaat om je af te vragen hoe jij eigenlijk over die ander denkt.
Omdat ouders met narcistische trekken voor een kind een onzekere omgeving creëren ben je nu als volwassene altijd alert. Verandering brengt je uit balans omdat je bang bent geworden voor verandering. Maar in plaats van zo vast te houden aan de mensen in je leven is goed om af en toe een stap terug te zetten om eens goed na te denken of de mensen waar jij zo aan vast houdt eigenlijk wel een plek in jouw leven verdienen. 

Vaak vergeten we om onszelf permissie te geven om iemand niet aardig te vinden, om iemand met zijn of haar gedrag te confronteren. Sommige mensen zijn gewoon niet leuk en jij hoeft dit gedrag niet te tolereren! 

5 Je pikt kleine signalen van ongemak of ontevredenheid bij anderen op.
Kinderen van narcisten worden hyper bewust van de kleinste signalen die erop kunnen duiden dat iemand niet tevreden is. Ze moesten zich hier wel bewust van zijn om zo de sfeer thuis zo goed mogelijk te houden. Als volwassene ben je nog steeds zeer gevoelig voor de signalen van andere mensen. Je merkt de kleinste signalen van mensen op, wat handig kan zijn maar tegelijkertijd ook zeer overweldigende. Deze hyperfocus zorgt ervoor dat de aandacht volledig naar de andere persoon gaat en dat je er alles aan doet om de ander te plezieren terwijl jij jezelf verliest. 

-> Een narcist in je leven gehad? Zo kun je er mee omgaan

6 Een moeilijke relatie hebben met ongemakkelijke emoties zoals pijn en woede: of je onderdrukt ze volledig of je staat toe dat ze alles van je nemen. Kinderen van narcisten krijgen al jong mee dat hun emoties er niet doe doen. Ze zijn aangeleerd om hun emoties te onderdrukken en ze maskeren hun angst. Hierdoor verstoppen ze voor altijd hun emoties, tot het moment komt dat ze ‘knappen’ of dat ze overweldigd worden door hun emoties omdat ze nooit is geleerd hoe ze op een gezonde manier met emoties moeten omgaan. 

Een betere manier vinden om met je emoties om te gaan kan je leven veranderen. Een goede manier om emoties te verwerken kan zijn schrijven, mediteren, therapie of sporten. Door te leren om al je emoties te omarmen kun je leren om je grenzen aan te geven. Je emoties accepteren leert je hoe je voor jezelf op kunt komen.

En onthoud: kinderen van ouders met narcistische trekken zijn enorm flexibel, hebben doorzettingsvermogen en heel veel redenen om het zelf anders te doen. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Thoughtcatalog.com