Burn-out Geluk

Loslaten, ontspannen en genieten. Hoe ik dit heb geleerd na mijn burn-out

Waarom jij echt de tijd zou moeten nemen om te ontspannen
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Vijftien jaar geleden begon ik mijn loopbaan als leerkracht in het basisonderwijs. De eerste jaren vond ik leerzaam, vaak spannend, hard werken maar ook heel leuk. Hard werken, leerzaam en soms spannend bleef het, ook nog nadat ik het tien-jarig jubileum ruim gepasseerd was. Maar leuk, nee als ik heel eerlijk was, vond ik het dat steeds vaker niet meer.

Rond de dertig kinderen in je groep, steeds minder geld beschikbaar, al dat “moeten” en de daardoor steeds groter wordende werkdruk. Ik merkte dat ik steeds minder tijd over had voor spontane, creatieve of gewoon gezellige dingen met mijn groep en dat ik door alles bij elkaar steeds mopperiger werd. Meng dat met een perfectionistisch karakter, het altijd “goed” willen doen en je hebt het perfecte recept voor een stevige burn-out, welke mij in juni 2014 overviel.

-> dagindeling voor als je burnout bent

Een loodzwaar en confronterend jaar volgde, maar tijdens een yogavakantie in mei van dit jaar vielen alle puzzelstukjes op hun plaats. Ik realiseerde me dat het tijd was om het roer volledig om te gooien. Ik gaf eerlijk aan mezelf toe dat ik niets liever zou willen dan elke dag met mijn passie, yoga, bezig te kunnen zijn en hier ook mijn werk van te kunnen maken. Hoe onzeker het op werkgebied misschien ook zou worden, ik voelde aan alles dat dit mijn pad was.

-> De kunst van het loslaten

Ik liet los en nam afscheid van dingen die op dit moment niet meer bij me passen. Dat alles op mijn eigen tempo en manier en dat voelde zo goed! Inmiddels volg ik een opleiding tot yoga-docent, gespecialiseerd in kinderen en tieners. Ik geef walking-yoga lessen en daarnaast werk ik met veel plezier aan mijn blog (www.balanceyourday.nl). Ik schrijf met positieve insteek over mijn eigen ervaringen, bewust en gezond leven, ontspannen en genieten.

Bewust leven gaat voor mij over zo veel mogelijk gezond eten;  vers, het liefst biologisch en zonder pakjes en zakjes. Maar dat betekent niet dat ik nooit eens zondig. Ik eet af en toe een lekkere chocoladereep, patat of een croissant en ik drink ook alcohol. Maar daar geniet ik dan ook echt heel erg van en zorg er de volgende dag weer voor dat ik gezondere keuzes maak.

Bewust leven gaat voor mij ook over goed voor jezelf zorgen, voelen hoe het echt met je gaat en hier ook naar handelen. Keuzes maken als het nodig is, eerlijk tegen jezelf zijn en niet altijd maar doorgaan. Bewust leven is voor mij ook gezond met je lichaam bezig zijn. Ik doe dat door yoga te integreren in mijn dagelijks leven, veel te lopen en vaak de fiets te pakken.

-> Hoelang duurt een burnout?

Ontspannen doe ik door me bewust te zijn van wat voor mij echt belangrijk is in mijn leven en dit regelmatig te doen. Leuke dingen ondernemen met mijn man en hond, lekker koken en eten, lezen, schrijven, wandelen en natuurlijk yoga. Maar ook zingen tijdens het strijken, lekker bijkletsen en een wijntje drinken met familie, vrienden en vriendinnen, dansen, reizen en shoppen. En vooral niet te veel plannen en leven in het nu. Carpe diem!

Genieten doe ik nu elke dag. Van kleine dingen zoals de zon die door de wolken komt, mijn hond die achter vogels aan rent op het strand, een lekker kopje koffie of een mooi boek. Of grotere dingen zoals mijn yoga-opleiding, een weekendje weg of de nieuwe keuken die bijna geplaatst wordt.

-> Waarom een burnout ook positief kan zijn

Positiviteit, loslaten en balans zijn voor mij sleutelwoorden. Zo probeer ik bijvoorbeeld het woord ” moeten” zo veel mogelijk weg te laten. Probeer het ook eens en ervaar hoe veel positiever je tegen dingen aankijkt. “Ik ga zo even boodschappen doen”  klinkt toch veel gezelliger dan “Ik moet straks ook nog naar de supermarkt”?

Loslaten doe ik in de vorm van niet meer zo veel piekeren en alles willen plannen. Dat deed ik jaren elke dag heel erg veel en het dat was eigenlijk zo onnodig. Het was zonde van mijn tijd, zonde van mijn energie en uiteindelijk meestal ook nog teleurstellend. Het verleden is toch niet meer te veranderen en de toekomst is maar tot op zekere hoogte te beïnvloeden.

En dan natuurlijk balans, want dat is waar het in mijn optiek in het leven en natuurlijk op mijn blog vooral om draait. Balans tussen hard werken en ontspannen, teleurstelling en blijdschap, een “off-day” of ergens gewoon heel erg van genieten. Af en toe een patatje, chocola of een paar lekkere glazen wijn tegenover een salade, een handje noten of een biologisch groen sapje. Die prachtige jas kopen maar je oude jas doneren aan het goede doel, jezelf iets kado doen maar ook iets leuks meenemen als je bij iemand op visite gaat. Doelen stellen in je carrière maar ook tijd maken voor vrijwilligers werk. Sta positief in het leven, lach, zorg goed voor jezelf en de ander. Balance your day!

Tessa

-> De kracht van het loslaten

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie