Geluk

De kunst van het loslaten

De kunst van het loslaten

Loslaten is moeilijk, vooral als het gaat om iets wat je graag wilt. Of het nou gaat om een mooie kans, iemand die je echt leuk vond of verwachtingen die je had over iets. Toch kan loslaten soms het beste zijn en er zijn absoluut manieren die het je makkelijker maken om iets los te laten wanneer je dit eigenlijk echt niet wilt.

1 “Wat zo bedoeld is, zal je bereiken, zelfs als het onder twee bergen ligt. Wat niet zo bedoeld is, zoal je niet bereiken, zelfs niet als het tussen jouw twee lippen ligt”

Alles wat geforceerd of moeilijker dan zou moeten voelt, je pijn doet en je stress geeft is niet voor jou. Door deze mentaliteit te hebben zul je makkelijker beslissen of je iets wel of niet moet loslaten. Dingen die voor jou bedoeld zijn zullen soepel je leven inkomen. Des te meer je vecht voor iets wat niet voor jou is, des te meer het tegen jou zal vechten. Uiteindelijk zul je krijgen wat je wilt, maar het zal niet blijven en je zult je er nooit echt mee op je gemak voelen. Het mooie is dat wanneer dingen voor jou zijn bedoeld, ze zullen gebeuren. Soms maken we het leven moeilijker dan het is.

-> 25 dingen om los te laten voor het einde van het jaar

2 “Het enige wat meer ondenkbaar was dan weggaan was blijven; het enige wat meer onmogelijk was dan blijven was weggaan.”
-Elizabeth Gilbert

Loslaten is pijnlijk wanneer je vast zit en soms lijkt het onmogelijk om te doen. Maar de waarheid is dat wanneer je op dit punt zit, het betekent dat je te hard je best hebt gedaan om dit te laten werken, om je doel te bereiken en soms voelt alsof we zo hard ons best hebben gedaan en we van zo ver moesten komen dat wanneer we nu loslaten, alles voelt als verspilde tijd. Maar niets is ooit verspilde tijd, zelfs niet als het zo voelt. We zijn hier om fouten te maken, om te leren en om te groeien als persoon. Als we vast blijven houden aan de verkeerde mensen of dingen dan maken we onszelf klaar voor een miserabel leven. Loslaten kost kracht, kracht die je meer rust en vrede zal brengen dan vastzitten in situaties die je hart elke dag een beetje zwaarder maken.

3 “Als je dapper genoeg bent om gedag te zeggen, zal het leven je belonen met een nieuw hallo.”
– Paulo Coelho 

Dit perspectief helpt je om door te gaan en om sneller los te laten. Zoals het alom bekende: als er een deur dicht gaat, gaat er ergens anders een raam open. We hebben zo veel potentie, zo veel talenten, zo veel dingen om aan deze wereld te geven. Soms is een einde niet zo slecht, soms is het niet eens een einde maar een brug naar een nieuw begin.

4 “Ik denk dat een reden waarom we soms zo stevig aan iets vasthouden is omdat we bang zijn dat zoiets groots niet een tweede keer zal gebeuren.”
– Anoniem

-> Loslaten, ontspannen en genieten.Hoe ik dit heb geleerd na mijn burn-out

Nog een reden waarom we vaak langer vasthouden aan mensen of dingen dan goed voor ons is: we overtuigen onszelf ervan dat goede dingen niet twee keer gebeuren. We zullen niet nog een keer iemand vinden die zo leuk is, die ons zo speciaal laat voelen of zullen nooit meer zo’n leuke baan vinden. Maar de waarheid is dat je altijd weer iemand zal vinden die je zo laat voelen, nieuwe passies zullen zich aandienen en goede dingen gebeuren wel 2 of zelfs meer keer. Er overkomen ons allemaal mooie dingen, maar we focussen ons graag op de dingen die niet zo goed gaan. Vasthouden aan iets omdat je bang bent dat het nooit weer zal gebeuren is de definitie van angst. We moeten moedig zijn om los te laten.

5 “Zie het voor wat het is, niet voor wat jij wilt dat het is.”
– Anoniem

Het punt is dat wanneer jij het punt bereikt waarop loslaten de enige optie is, het meestal betekent dat dit ding of deze persoon jou al heeft losgelaten. Jij probeert te blijven op een plek waar je niet meer echt welkom bent. Het brein heeft een ‘grappige’ manier om ons in dingen te laten geloven om het zo minder pijnlijk voor ons te maken. Maar we moeten het zien zoals het is, niet zoals we het willen zien. Dit is geen illusie, dit is de realiteit. Als iemand anders jou los laat, wilden ze niet echt dat je bleef. Als een kans naar iemand anders is gegaan, dan was dit niet voor jou. Laat los en je zult zien dat jij op een andere manier gezegend wordt. Als je de kunst van het loslaten begint te leren, laat dan je angst los, je verleden of je fouten en onzekerheden en je verleden. Vergeef jezelf genoeg om de delen die jouw licht dimmen los te laten.

-> De kracht van het loslaten

Thoughtcatalog.com