Geluk

7 simpele stappen om het minder druk te hebben

Als je vroeger aan iemand vroeg hoe het met die persoon ging, dan zei die ander: “goed” of “prima”. Nu zeggen de meeste mensen vaak: “druk”. Blijkbaar is ‘druk’ een manier om te zeggen hoe het met je gaat. Is dat iets om blij mee of trots op te zijn? Nee. In Amerika geven onderzoeken aan dat 75% van de ouders het te druk heeft om ’s avonds hun kinderen voor te lezen. We hebben bijna allemaal stress en hebben het bijna allemaal te druk. Ik zag laatst een Youtube filmpje en daarin zei iemand: “Als tijd geld zou zijn dan zouden we bijna allemaal blut zijn, want daar hebben we veel te kort van.” En dit is helaas waar. Maar het hoeft niet zo te zijn! Hieronder vind je 7 praktische stappen om minder druk te zijn: 1 Realiseer je dat druk zijn een keuze is. Het is een besluit wat we nemen. We worden bijna nooit gedwongen om een druk leven te leiden. De eerste en belangrijkste stap om minder druk te zijn, is je realiseren dat wij zelf onze schema’s bepalen. Wij hebben een keuze en hoeven geen drukke levens te leiden. 2 Stop met druk zijn te zien als statussymbool, het is niet iets om trots op te zijn. Het is oké om niet druk te zijn. Onthoud dit: het is oké om niet druk te zijn. 3 Waardeer en plan rust in. Één van de redenen dat we zo druk zijn is dat we niet de waarde van rust inzien. Rust is noodzakelijk voor onze lichamen, onze geest en onze ziel. Plan in ieder geval 1 dag in de week vrij voor rust. Zet heb op je kalender en verklaar deze dag heilig. 4 Kijk eens kritisch naar je prioriteiten. Wat is echt belangrijk voor je? Plan je tijd vervolgens eerst voor de dingen die je belangrijk vindt. Te druk zijn gaat eigenlijk over verkeerde prioriteiten. 5 Bezit minder spullen. De dingen die we bezitten kosten meer tijd en energie dan we dingen. Ze moeten schoon gemaakt, georganiseerd en onderhouden worden. En hoe meer we bezitten, hoe meer tijd hierin gaat zitten. Bezit minder dingen en houd hierdoor meer tijd over. 6 Bouw meer ruimte in je dagelijkse routine in. Neem de tijd voor je lunch, vind de tijd in de ochtend om je dag rustig te beginnen met een goed ontbijt, sport of yoga. Vind mogelijkheden voor kleine pauzes tussen drukke projecten door. 7 Kom erachter hoe bevrijdend het woord ‘nee’ kan zijn. Schat de waarde van ‘nee’ en gebruik het vaker. Leren om ‘nee’ te kunnen zeggen tegen minder belangrijke dingen in het leven biedt kansen en tijd voor belangrijke dingen. Druk zijn zegt niets over ons, het is prima om gelukkig te zijn met een kalm leven.

Als je vroeger aan iemand vroeg hoe het met die persoon ging, dan zei die ander: “goed” of “prima”. Nu zeggen de meeste mensen vaak: “druk”. Blijkbaar is ‘druk’ een manier om te zeggen hoe het met je gaat. Is dat iets om blij mee of trots op te zijn? Nee. In Amerika geven onderzoeken aan dat 75% van de ouders het te druk heeft om ’s avonds hun kinderen voor te lezen. We hebben bijna allemaal stress en hebben het bijna allemaal te druk. 

Ik zag laatst een Youtube filmpje en daarin zei iemand: “Als tijd geld zou zijn dan zouden we bijna allemaal blut zijn, want daar hebben we veel te kort van.” En dit is helaas waar. Maar het hoeft niet zo te zijn! Hieronder vind je 7 praktische stappen om minder druk te zijn:

1 Realiseer je dat druk zijn een keuze is. Het is een besluit wat we nemen. We worden bijna nooit gedwongen om een druk leven te leiden. De eerste en belangrijkste stap om minder druk te zijn, is je realiseren dat wij zelf onze schema’s bepalen. Wij hebben een keuze en hoeven geen drukke levens te leiden.

2 Stop met druk zijn te zien als statussymbool, het is niet iets om trots op te zijn. Het is oké om niet druk te zijn. Dus onthoud dit: het is oké om niet druk te zijn.

3 Waardeer en plan rust in. Één van de redenen dat we zo druk zijn is dat we niet de waarde van rust inzien. Rust is noodzakelijk voor onze lichamen, onze geest en onze ziel. Plan in ieder geval 1 dag in de week vrij voor rust. Zet heb op je kalender en verklaar deze dag heilig.

4 Kijk eens kritisch naar je prioriteiten. Wat is echt belangrijk voor je? Plan je tijd vervolgens eerst voor de dingen die je belangrijk vindt. Te druk zijn gaat eigenlijk over verkeerde prioriteiten.

5 Bezit minder spullen. De dingen die we bezitten kosten meer tijd en energie dan we ons realiseren. Ze moeten schoon gemaakt, georganiseerd en onderhouden worden. En hoe meer we bezitten, hoe meer tijd hierin gaat zitten. Bezit minder dingen en houd hierdoor meer tijd over.

6 Bouw meer ruimte in je dagelijkse routine in. Neem de tijd voor je lunch, vind de tijd in de ochtend om je dag rustig te beginnen met een goed ontbijt, sport of yoga. Vind mogelijkheden voor kleine pauzes tussen drukke projecten door.

7 Kom erachter hoe bevrijdend het woord ‘nee’ kan zijn. Schat de waarde van ‘nee’ en gebruik het vaker. Leren om ‘nee’ te kunnen zeggen tegen minder belangrijke dingen in het leven biedt kansen en tijd voor belangrijke dingen. 

Druk zijn zegt niets over ons, het is prima om gelukkig te zijn met een kalm leven.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?