Introvert

Introvert? Dan komen deze dingen je bekend voor

Introvert? Dan komt dit je bekend voor

1 We praten soms niet zo veel, maar dit betekent niet dat er iets aan de hand is
Introverte mensen zijn vaak denkers in plaats van praters. We vinden gesprekken over koetjes en kalfjes lastig en we praten liever wanneer we echt wat te zeggen hebben. Soms zijn we stil maar dat hoeft niemand zich persoonlijk aan te trekken.

2 We vinden mensen leuk
Veel introverte mensen hebben actieve sociale levens. Wanneer we in ons element zijn – en met mensen die we goed kennen – dan zouden mensen misschien zelfs kunnen denken dat we extravert zijn. Maar we worden mentaal ontzettend moe (en soms zelfs ook fysiek) van sociale aangelegenheden, terwijl extraverte mensen er juist energie van krijgen. We vinden het dus echt wel leuk, maar moeten na een sociaal evenement een paar uur (of dagen) bijkomen.

-> Waarom en hoe ik mijn introverte kinderen leer om ruimte in te nemen

3 Soms hebben we het nodig om alleen te zijn
We kunnen uren (of dagen) alleen zijn zonder ons te vervelen, want als we alleen zijn kunnen we relaxen en de dingen op onze manier doen. We hoeven geen zorgen meer te maken over wat anderen van ons denken en of ze ons veroordelen. Tijd voor onszelf betekent schrijven, lezen, tekenen, in huis rommelen of tuinieren zonder onderbrekingen. Alleen zijn betekent vrijheid.

4 Het is stukken makkelijker om onze gedachtes op te schrijven dan ze hardop te zeggen
Schrijven staat ons toe om precies te zeggen wat we bedoelen, terwijl tijdens gesprekken op het juiste moment op de juiste woorden komen een uitdaging is. Er is een wetenschappelijke verklaring voor dit gedrag. Introverte personen steunen meer op hun lange termijn geheugen, terwijl extraverte personen hun korte termijn geheugen meer gebruiken. Omdat we woorden zoeken in ons lange termijn geheugen duurt het langer voordat we de juiste woorden hebben gevonden. Dus soms pauzeren we langer en zoeken we naar de juiste woorden, helemaal niet erg.

-> 13 tegenstrijdigheden van een echte introvert

5 We hebben liever een paar goede vrienden dan veel kennissen
Liever kwaliteit dan kwantiteit. Als we als introvert toch gaan investeren in een relatie dan kan het maar beter een goede relatie zijn, dit omdat we maar zoveel sociale energie hebben.

6 We zijn niet zo goed in ‘small talk’
Praten over het weer of plannen voor het weekend vinden we lastig, we vermijden gesprekken over ‘niets’ zo veel mogelijk. We hebben het liever over ideeën en echte onderwerpen: Wat heb je geleerd? Wat zijn je dromen? Wat zijn je angsten? Waar geloof je in?

7 We worden ongemakkelijk wanneer iemand zegt dat we zo stil zijn
We weten al dat we stil zijn, dus om dit hardop in een gesprek te benoemen is behoorlijk ongemakkelijk. De meesten van ons hebben hun hele leven geprobeerd om mee te doen met de gesprekken aan tafel. Dus het zou fijner zijn als mensen ons gewoon vragen stelden dan uit te wijzen dat we zo stil zijn. En daarnaast, accepteer gewoon hoe we zijn, niet iedereen kan het hoogste woord voeren.

-> Waarom introverte mensen moeite hebben om hun gedachten om te zetten naar woorden

8 We werken het beste alleen
We werken het liefste in een rustige omgeving waar we weinig worden gestoord. Interessant is dat onderzoek uitwijst dat het werken in de buurt van iemand anders een bepaalde hoeveel energie uit je wegzuigt, ongeacht of je nou introvert of extravert bent.

9 Het duurt even voordat we ons comfortabel voelen rondom nieuwe mensen
Mensen vinden ons rondom nieuwe mensen weleens afstandelijk of arrogant, maar dit is echt niet waar. Het duurt gewoon even voordat we ons openstellen voor andere mensen. Wanneer we ons op ons gemak voelen dan tonen we onze persoonlijkheid.

10 Feesten en andere sociale dingen kunnen behoorlijk zwaar zijn
De herrie en activiteiten op een feestje kunnen te veel zijn, helemaal als je naast introvert ook hooggevoelig bent. Wanneer je verlegen bent kunnen feestjes en nieuwe mensen ontmoeten echt een opgave zijn.

11 Te veel aandacht geeft ons een ongemakkelijk gevoel
Zelfs positieve aandacht – zoals vrienden die Lang zal ze leven voor je zingen op je verjaardag- kan te veel zijn. We zetten een dapper gezicht op maar van binnen vinden we het eigenlijk vreselijk.

-> Ik ben introvert, maar ik ben geen deurmat

12 We uiten onze gevoelens sporadisch
We lopen niet te koop met onze gevoelens, introverte mensen voelen zich wat beschaamd om hun gevoelens van liefde voor anderen te uiten. We tonen onze gevoelens liever doormiddel van daden.

Niet alle introverte personen zijn hetzelfde, dus natuurlijk zijn niet alle punten op iedereen van toepassing. Maar welke voorbeelden zijn wel op jouw van toepassing en wat zou jezelf nog toevoegen aan deze opsomming? Laat het ons weten op Facebook.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Introvertdear.com