Kinderen

Waarom en hoe ik mijn introverte kinderen leer om ruimte in te nemen

Introverte kinderen

Toen ik opgroeide probeerde ik mezelf vaak zo klein, stil en onzichtbaar mogelijk te maken. Ik vind het vreselijk om de aandacht op me te vestigen en doe bijna alles om niet in de spotlights te komen. Dit doe ik al vanaf kleins of aan maar nu ik ouder word krijg ik te maken met de consequenties. 

Ik was altijd bang om ruimte in te nemen, om een stem te hebben, om luid te zijn. Ik was soms zelfs bang om te bestaan omdat ik bang was dat ik iemand misschien zou irriteren of frustreren. Ik wilde nooit iemand in de weg lopen. Misschien herken jij, als introvert, dit gevoel?

-> 16 herkenbare bekentenissen van een introvert

Maar nu ben ik moeder van 2 jonge meisjes. En ik zou nooit willen dat zij zouden wensen dat ze onzichtbaar waren of niet zouden bestaan. Ik zou nooit willen dat zij twijfelen aan hun recht om hun mening te geven of om voor zichzelf op te komen. Ik wil nooit dat ze zich minder voelen dan ze zijn omdat andere mensen dit vinden, zeggen of geloven. Deze mensen zitten er namelijk naast; we hebben allemaal het recht om te zijn en om ruimte in te nemen.

Daarom leer ik mijn dochters om het beter te doen dan ik:

1 Neem fysieke ruimte in met je lichaam
Besta, neem ruimte in en wees jezelf. Dit zijn een aantal van de belangrijkste dingen die ik mijn kinderen wil leren. Ik wil niet dat ze zich klein maken en opvouwen als kinderen zodat ze, als ze volwassen zijn, weer moeten leren hoe ze zich moeten ontvouwen en hoe ze moeten leven.

Ik wil niet dat ze een slechte houding krijgen omdat ze zich, zoals ik deed, letterlijk kleiner en onzichtbaar proberen te maken. Ik ben lang dus probeerde ik mezelf kleiner te maken zodat ik niet zo veel ruimte in zou nemen. Maar dat is onzin! We hebben allemaal het recht om te bestaan, het doet er niet toe hoe onze lichamen eruit zien. Mijn houding is het directe gevolg van hoe ik me zo lang heb gevoeld en dat is verkeerd. De maatschappij hecht waarde aan dingen die er helemaal niet toe doen. Daarom wil ik dat mijn kinderen leren om hun schouders recht te houden en om trots te zijn op wie ze zijn. Neem zo veel ruimte in als je nodig hebt. Je kunt ervaren hoe mooi het leven kan zijn als jij je verstopt.

2 Gebruik je stem
Als ik ergens over twijfel of iets niet 100% zeker weet dan houd ik mijn mond. Natuurlijk durf ik mezelf te zijn bij de mensen die dicht bij me staan, maar over het algemeen houd ik mijn lippen op elkaar. En ik weet bijna zeker dat ik niet de enige introvert ben die dit doet. 

pastedGraphic.pngDit komt deels door mijn rustige persoonlijkheid. Ik praat wanneer het nodig is of wanneer ik iets belangrijks te zeggen heb. Maar dit komt ook omdat ik vaak het gevoel heb dat mijn woorden er niet toe doen. Of misschien zelfs dat ik er niet toe doe, dat mijn mening er niet toe doet. 

-> 9 kenmerken van een introvert persoon die de meeste mensen niet begrijpen

Daarom laat ik mijn meisjes praten zonder ze te onderbreken. Ik luister omdat ze dit verdienen. Omdat iedereen dit verdient. Ik ga niet luider praten om ze stil te krijgen. Zelfs als ze brabbelen luister ik, reageer ik en moedig ik ze aan. Ik wil dat ze hun stem vinden en dat ze deze gebruiken. Ik wil dat ze nooit maar dan ook nooit het gevoel krijgen dat hun woorden of gedachtes er niet toe doen.

3 Wees luid omdat je luid kunt zijn
Ik ben meestal alleen maar luid als ik compleet overstuur ben of als ik gekieteld word. Als introvert en HSP houd ik niet van harde geluiden. Ik krijg er stress van. Maar mijn dochters doe ik het anders, als zij luid willen zijn dan mogen ze luid zijn. Ik vind het heerlijk om met ze te dollen en laat ze, hoe klein ze nu ook nog zijn, lekker geluid maken. Want weet je wat daar vaak bij komt kijken? Een heerlijk luide lach en dat is het mooiste geluid wat er is.

4 Dans, lach en ren als je hier zin in hebt!
Ik draag de last van de meningen van anderen met me mee. Ik doe bijna nooit iets geks omdat omdat ik heel er bezig ben met de mensen om me heen. Ik ben niet luid, ik deel mijn mening niet zomaar, ik houd rekening met alles en iedereen. Ik vind het, als ik eerlijk ben, helaas nog steeds veel te belangrijk wat anderen van me vinden. En dat heeft helemaal geen zin. Het is tijds- en energieverspilling. Als mijn kinderen willen dansen, rennen of juichen dan moedig ik ze aan doen ik misschien zelfs wel met ze mee.

-> Introvert? Dan komen deze dingen je bekend voor

5 Plan tijd in om te ontspannen en om op te laden
Ik wil mijn kinderen ook leren dat rust en stilte iets moois is. Veel mensen zijn bang voor stilte, ze worden er onrustig van. In plaats van de stilte op te zoeken vullen ze dagen met afleiding, andere mensen en leuke dingen tot ze doodop zijn en naar bed gaan. Natuurlijk is er niets mis met drukke dagen, maar het is ook belangrijk dat je op je gemak bent met rust en stilte. Plezier vinden in rust en stilte betekent dat je je zelf kunt vermaken. Dat je genoeg hebt aan je eigen gezelschap. En wanneer ze net als hun moeder ook introvert is dan zullen ze deze tijd alleen hard nodig hebben om zich op te laden en om hun balans weer te vinden.

Ik wil mijn kinderen leren om zich op hun gemak te voelen. Ik wil dat ze van zichzelf houden en dat ze weten dat het mooiste wat je kunt worden je prachtige, zelfverzekerde zelf is. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Introvertdear.com