Relaties Single

9 signalen dat je te maken hebt met een narcist

signalen narcist

Onderzoek toont aan dat 1 op de 10 mensen in hun twintiger jaren te maken krijgen met iemand met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Een persoonlijkheidsstoornis waarbij men een diepe adoratie nodig heeft en een gebrek aan empathie voor anderen heeft. En wanneer je ooit verliefd bent geworden op een narcist dan weet je hoe pijnijk dit kan zijn.

Maar hoe weet je nou of je met een narcist te maken hebt?

Onderstaande signalen kunnen erop wijzen:

1 Een narcist noemt je regelmatig gek of raar (en overtuigt je er langzaam van dat je dit bent).

2 Hij of zij wijst je op je onzekerheden en worstelingen.
Onzekerheden of worstelingen met jezelf worden door een narcist haarfijn aangevoeld en kunnen een bron van spanning worden wanneer iemand je hier constant en intensief op wijst.

3 Jij krijgt de schuld
Narcisten accepteren vaak niet dat zij zelf een verantwoording hebben. In plaats daarvan worden zij gekwetst door jouw gedrag en projecteren hun schuld op jou. Hun reactie wordt vaak getriggerd door onverwerkt verdriet en om hun pijn te verzachten doen ze jou pijn.

4 Hij of zij doet in het begin enorm zijn of haar best om je te veroveren
Het begin van de relatie lijkt op een sprookje, waarbij je wordt verleid door een charmante dame of heer. Maar wel een sprookje waarbij jij je onder druk voelt staan.

-> Een narcist in je leven (gehad)? Zo ga je ermee om

5 …. maar dan wordt het een spel
Wanneer ze je hebben veroverd begint een constant spel van aantrekken en afstoten. Dan behandelen ze je alsof jij gek bent als je vragen stelt bij hun afwijkende gedrag. Terwijl jij juist op een normale en gezonde manier reageert op zijn zijn of haar spelletjes.

6 Wanneer jij realistisch bent zijn ze niet meer geïnteresseerd. Wanneer jij hun ego niet meer voedt en klaar bent met hun gedrag en ze hierop aanspreekt zullen ze je snel verlaten.

7 Jij voelt je na verloop van tijd obsessief, aanhankelijk en afhankelijk
Wanneer je veel liefde geeft aan een narcist en jij jezelf niet beschermt dan kun jij je uiteindelijk obsessief, aanhankelijk en afhankelijk gaan voelen. Terwijl jij je hier eigenlijk helemaal niet in herkent, dit is een belangrijk teken aan de wand. Negeer dit gevoel niet!

Ook interessant: Waarom hooggevoelige mensen vaak narcisten aantrekken

8 Je merkt dat je zijn of haar gedrag kopieert
Je gaat het spel meespelen, je gaat ook aantrekken en afstoten. Terwijl dit helemaal niet bij je past en je op deze manier uitgeput en meer van jezelf vervreemd raakt.

9 Ze zijn beschadigd maar willen niet geholpen worden
De narcist is beschadigd en heeft jouw hulp en liefde nodig. Maar jij kunt hem niet redden, het is niet jouw taak om hem te helpen. Je gaat dit niet redden.

Narcisten zijn meestal ontzettend charmant, ze maken de pijn van de liefde romantischer dan het is en ze houden van de drama. We trekken narcisten aan wanneer we niet niet genoeg van onszelf houden. Door van jezelf te leren houden en door verantwoordelijkheid voor je daden te nemen kun je afstand nemen en voor jezelf kiezen. Want jij bent het waard om van gehouden te worden op een gezonde en liefdevolle manier, kies hiervoor.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

MindBodyGreen.com