Gezondheid

Meer bewegen? Waarom hardlopen echt een fijne sport is!

Meer bewegen? Waarom hardlopen echt een fijne sport is!

Je wilt wel meer sporten, maar je hebt geen tijd, je moet nog een sportschool vinden, je hebt geen outfit…. En zo kunnen we nog wel wel even doorgaan. Maar wat nou als er een sport is die je direct zou kunnen beoefenen? Want hoe slecht je conditie ook is en hoe weinig tijd je ook hebt, hardlopen kan eigenlijk altijd! Daarom hebben wij hieronder wat redenen op een rij gezet om niet meer te twijfelden en gewoon die eerste stap te zetten:

1 Hardlopen is goed voor je hart
Hardlopen is enorm goed voor je hart. Elke dag 5 tot 10 minuten hardlopen op een rustig tempo wordt gekoppeld aan een aanzienlijk vermindert risico op vroegtijdig overlijden door hart en vaatziektes. Dit kwam naar voren uit een onderzoek wat is gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology. Uit dit onderzoek kwam zelfs naar voren dat, in vergelijking met mensen die nooit hardlopen, de mensen die wel regelmatig hardlopen de helft minder kans hebben op vroegtijdig sterren door hart en vaatziekten. 

2 Hardlopen is goed voor je humeur
Hardlopen is goed voor je stemming en dit komt vooral door het stofje endorfine. Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen goed is voor je geest. Als je actief bent maakt je brein chemicaliën aan die je goed laten voelen en die ervoor zorgen dat jij je gelukkiger voelt dan voor je work-out. Het is dus een gezonde remedy voor een off day.

3 Hardlopen telt als meditatie
Veel hardlopers vinden het fijn om alleen hard te lopen zodat ze tijd hebben om hun rustig na te denken en om zo hun hoofd leeg te maken. Wanneer je in een stressvolle periode zit kan hardlopen je enorm goed helpen om je lichaam rustig en je geest kalm te krijgen. Hardlopen helpt tegen onrust in je lijf, tegen symptomen van depressie en het verbetert je concentratie vermogen.

4 Eigenlijk heb je alleen een stel goede schoenen nodig
Vooral als je net begint met hardlopen heb je misschien nog niet echt de behoefte om een hele hardloop outfit aan te schaffen. Of juist wel, want er zijn zo veel leuke outfits te koop :). Maar het enige wat je in het begin echt nodig hebt zijn een stel goede schoenen. Bij mij zijn Nike hardloopschoenen en Asics hardloopschoenen favoriet. Maar bij een goede sportzaak kunnen ze je adviseren en zul je uitkomen bij jouw perfecte hardloopschoen. 

5 Hardlopen versterkt je gewrichten
Soms wordt wel eens gezegd dat hardlopen juist slecht is voor je gewrichten, maar uit onderzoek wat gedaan is onder bijna 100.000 hardlopers en wandelaars kwam naar voren dat hardlopers niet meer kans hebben op artrose. Het is zelfs zo dat deze studie aantoont dat hardlopers in vergelijking met wandelaars de helft minder kans hadden op het krijgen van artrose in hun knieën. Waarschijnlijk omdat je steeds weer, als je terugkomt op de grond, je gewrichten onder druk zet waardoor ze, net als spieren, steeds weer wat sterker worden.