Introvert

16 eerlijke bekentenissen van een introvert

16 bekentenissen van een introvert

1 Als ik niet praat dan weet ik waarschijnlijk gewoon niet wat ik moet zeggen
Soms, tijdens sociale aangelegenheden, voel ik me als een hert die in koplampen kijkt. Mijn brein bevriest en ik weet dat ik iets zou moeten zeggen, maar ik ben te hard bezig om iets te bedenken om te zeggen. En dan gaat mijn brein op slot. Begrijp alsjeblieft dat wanneer ik stil ben, het niet betekent dat ik mijn best niet doe. Van binnen ben ik opzoek naar woorden, maar er komt niets uit.

2 Ik vind over koetjes en kalfjes praten lastig
Dit betekent ook dat ik misschien niet echt praat tot we op onderwerpen komen waar ik wel over mee kan praten, onderwerpen die ergens over gaan. En waarom moet er überhaupt altijd worden gepraat, kan het soms niet gewoon lekker stil zijn?

-> 9 kenmerken van een introvert persoon die de meeste mensen niet begrijpen

3 Als ik niet praat kan het ook zijn dat ik me ergens op concentreer
Ik vind het fijner om me op één ding tegelijkertijd te concentreren dan dat ik meerderde dingen tegelijk doe. Als ik bijvoorbeeld een email schrijf of naar een onbekende rijd met de auto dan moet ik me daar op focussen en vind ik het lastig om tegelijkertijd een gesprek te voeren.

4 Ik zou willen dat mensen stoppen met commentaar geven op mijn stille aard
Op de één of andere manier denken mensen dat door het voor de hand liggende hardop te zeggen, ik me minder ongemakkelijk voel of zo. Maar dit maakt me zo zelfbewust dat het nog erger wordt.

5 Ook al vind ik het leuk, feestjes en sociale dingen zuigen me leeg
Na een lange dag vol mensen op werk of een druk weekend is het noodzakelijk voor mij om alleen te zijn om op te kunnen laden. Het lijkt er soms op of ik een (kleine) batterij heb die maar kort mee kan als ik contact heb met andere mensen. Als mijn batterij leeg is keer ik naar binnen om op te kunnen laden. Denk niet dat mijn ‘alleen zijn’ momenten komen omdat ik overstuur of geïrriteerd ben. Het betekent alleen dat ik moet opladen.

->10 dingen waar je als introvert blij van wordt

6 Mensen met veel energie putten me ook uit
Hoe kan het dat je zo veel praat? Waar haal jij je energie vandaan? Nadat ik tijd heb gespendeerd met zeer energieke mensen heb ik extra tijd nodig om op te laden.

7 Ik verwerk dingen intern
Ik zeg je misschien dat ik me prima voel, maar wat je niet ziet is dat ik van binnen worstel met 1000 en 1 gedachtes. Ik heb mijn hart niet op de tong en hierdoor realiseren mensen zich niet altijd hoe gevoelig ik werkelijk ben. Daarnaast weet ik soms niet hoe ik me voel, tot ik alleen ben en de tijd heb om alles te verwerken.

8 Ik vind het lastig om snel keuzes te maken
Ik heb tijd nodig om dingen te verwerken en om er over na te denken. Ik vind het prettig om deze tijd ook daadwerkelijk te nemen.

-> 6 dingen die je nog niet wist over introvert zijn

9 Spreken in groepen
Vreselijk als er een tijdens een sollicitatiegesprek een team tegenover me zit, of als ik, wanneer ik ergens in het publiek zit, zomaar een random vraag moet beantwoorden en een presentatie geven… pffft praat me er niet van. Deze situaties zijn zenuwslopend en het presteren onder druk gaat me niet goed af.

10 Ik ben veel beter één op één dan in een groep
Als ik met maar één persoon tegelijkertijd ben wordt mijn brein minder snel overprikkeld. Daarnaast staat het me toe om me maar op één ding te focussen – op jou. Als we maar met z’n tweeën zijn zul je verbaasd zijn over hoe gezellig ik eigenlijk ben.

11 Sorry ik kan vanavond niets doen, ik heb plannen
Ik heb te veel mensen om me heen gehad en ik heb tijd voor mezelf nodig. Mijn plannen zijn lezen, een serie kijken, naar muziek luisteren of rommelen in mijn huis.

->Ik ben introvert, maar ik ben geen deurmat

12 Nog een reden waarom ik soms stil ben?
Ik denk niet ‘hardop’ zoals extraverte mensen dit doen. Ik verwerk dingen intern en spreek me uit als ik een conclusie heb getrokken. En ik denk of werk het best als het stil is om me heen is, zodat niemand me kan storen in mijn spinnenweb van gedachtes.

13 Ik hecht heel veel waarde aan mijn vriendschappen, maar ik ben soms slecht in contact houden
Soms verlies ik mezelf in mijn eigen wereld en vergeet ik om contact te zoeken met anderen.

14 Ik vind het fijn om alleen te zijn, maar soms slaat dit door naar eenzaamheid
Soms realiseer ik me dat ik te lang in mijn introverte bubbel heb gezeten. Ik waardeer de vrienden die mijn verlangen aan ruimte waarderen, maar die me ook weer omarmen als ik er klaar voor ben om de wereld weer onder ogen te komen.

->Waarom en hoe ik mijn introverte kinderen leer om ruimte in te nemen

15 Soms zou ik willen dat ik extravert was
Zo ik heb het gezegd. Als ik extraverte mensen lol zie maken op zaterdagavond met al hun vrienden, terwijl ze makkelijk contact maken met anderen dan zou ik dit ook wel willen. Het is absoluut niet zo dat ik geen plezier heb, maar het lijkt bij extraverte mensen natuurlijker te gaan.

16 Maar ik begin me steeds meer te realiseren hoe ik mijn stilte kan gebruiken als kracht
Ik wil zeker niet veranderen wie ik ben. Accepteer me wie ik ben en probeer me niet in een extravert te veranderen.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram? 

Introvertdear.com.