Gezondheid

Waarom het ritme van de maan belangrijk is voor ons vrouwen

Waarom het ritme van de maan belangrijk is voor ons vrouwen

Het lichaam van de vrouw en haar cyclus zijn afgestemd op de maan en op onze aarde. Een vrouw beleeft dankzij haar cyclus de verschillende energieën  van de maan (de nieuwe maan, wassende maan, volle maan, afnemende maan). En deze zijn op hun beurt weer verbonden met de verschillende seizoenen (lente, zomer, herfst, winter) van de aarde. 

Het schijnt dat de menstruatiecyclus van vrouwen vroeger afgestemd was op de cyclus van de maan (net zoals het getij). Maar dat dit door de komst van kunstlicht helaas niet meer voor iedereen geldt. Tegenwoordig besteden westerse vrouwen vaak helemaal geen aandacht meer aan het ritme van de maan en de verschillende stemmingen en energieën die zij voelen tijdens hun cyclus. Dit is niet alleen zonde, want zo benutten we niet het volledige potentie van deze verschillende fases in onze cyclus, maar het is ook nog eens hartstikke interessant om je er meer in te verdiepen! 

Als je je als vrouw bewust wordt van je cyclus, deze bijbehorende fases, energie en kracht kun je leven hierop afstemmen en in harmonie leven met je eigen natuurlijke proces. 

Volg Herhealth.nl op Instagram

De 4 fases van onze cyclus, de maan en de seizoenen

Menstruatie – De Nieuw Maan – Winter
Dit is de periode van zelfreflectie, de donkerste fase, de fase van stilte en alleen zijn. Een vrouw wil tijdens deze fase rust en kalmte om haar heen en veel interactie met de buitenwereld kan vervelend zijn. Je lichaam is gevoeliger dan normaal, waardoor je makkelijker naar haar kan luisteren. Tijdens deze fase kun je nog meer dan normaal vertrouwen op je intuïtie en instinct. Het is het uitlezen moment voor stilte, voor kalmte en voor meditatie. Je lichaam is op zoek naar rust zodat ze kan menstrueren en weer kan herstellen voor een nieuwe fase. 

Pre- ovulatie –  Wassende Maan – Lente
De week nadat een vrouw haar menstruatie heeft gehad correleert met de lente en de wassende maan. Tijdens deze fase heb je meer energie. Het is een overgangsfase tussen menstruatie (donker/winter) en ovulatie (licht, zomer). Daarom is dit het ideale moment om nieuwe projecten te starten die je kunt voortzetten in de volgende periode (ovulatie). Dit is het moment waarop onze analytische capaciteiten het best kunnen worden benut, we een sterke concentratie hebben en goed kunnen plannen. Je voelt je mentaal sterker en je gedachtes zijn helder. Je emoties zijn stabiel en je voelt je energiek. Tijdens de Wassende Maan heeft een vrouw zelfvertrouwen en zin om erop uit te gaan sociale dingen te ondernemen. 

Ovulatie – Volle maan – Zomer
De ovulatie fase is de expressieve, sociale, empathische en stralende fase. Je bent beter in staat om je over te geven aan de dingen die je leuk vindt. Tijdens deze fase zijn vrouwen meer vruchtbaar en voelen ze zich energiek en vitaal. Het is een vruchtbare fase in de brede zin van het woord: op je werk, je persoonlijke leven, vrienden. Tijdens deze periode stijgen je eigenwaarde, je zelfbewustzijn en je zin in seks.  

Pre-menstruatie – Afnemende Maan – Herfst
Tijdens deze fase begint je fysieke energie af te nemen. Een vrouw voelt tijdens deze periode de behoefte om schoon te maken en om de dingen los te laten die niet goe voor haar zijn. Eigenlijk zoals de bomen hun bladeren tijdens de herfst loslaten. Tijdens deze fase keren vrouwen meer naar binnen, hun geheugen en hun vermogen om zich te concentreren worden minder. Deze periode is goed om te helen en om te groeien als persoon. 

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?