Relaties

Niet tevreden over je seksleven? 

Niet tevreden seksleven

Er zijn veel voorkomende verschillen in hoe partners seks ervaren en op welke manier ze seksueel tot elkaar worden aangetrokken. Sommige vrouwen hebben het nodig om emotioneel dicht bij hun partner te zijn voordat ze seksuele gevoelens krijgen. De één wil zich bijvoorbeeld gewaardeerd voelen, complimenten over haar uiterlijk krijgen of tijd en aandacht krijgen voordat ze open staat voor seksuele passie. Maar haar partner kan seks juist nodig hebben om zich gewaardeerd te voelen en intiem te zijn. Niet iedereen ervaart seksualiteit en intimiteit anders dan hun partner, maar het komt wel vaak voor.

En waneer je als koppel door een periode heen gaat waar je wat meer afstand voelt en de intimiteit wat verder te zoeken is kunnen bovenstaande verschillen verergerd worden. Emotionele afstand en gebrek en intimiteit kunnen komen door een specifiek incident maar het kan ook komen door de stress van het dagelijks leven. Wat de omstandigheden ook zijn, vaak willen beide partners het liefst een innige band met hun partner en zich met elkaar verbonden voelen. En hoewel deze verlangens van beide kanten komen, kan de manier waarop partners elkaar benaderen nog wel eens uit elkaar liggen.

Door deze verschillen kan het zijn dat partners elkaars toenaderingspogingen niet begrijpen. Deze misverstanden kunnen leiden tot een grotere emotionele afstand en zelfs pijn. Terwijl de bedoelingen juist goed zijn. De ene partner kan denken: “Hij wil me alleen maar voor de seks, ik voel me gebruikt en onbelangrijk”. Terwijl de ander kan denken: “Ik uit mijn liefde en verlangen en zij wijst me af. Ik voel me afgewezen en onbelangrijk”.

Stellen proberen gesprekken over gevoelige onderwerpen in het algemeen vaak te vermijden en vooral gesprekken over seksualiteit zijn lastig voor veel stellen. Ze zijn misschien te nerveus om over seks te praten omdat ze zich onzeker voelen en niet weten hoe ze onderwerp moeten benaderen. Ze zijn bang dat ze de gevoelens van hun partner kwetsen of ze zijn bang omdat ze in het verleden ongemakkelijke gesprekken hebben gehad. Maar het is belangrijk om dingen uit te spreken. Daarom vind je onderstaand 4 stappen die je kunnen helpen om seksualiteit bespreekbaar te maken:

1 Realiseer je dat jullie beide hetzelfde willen. Je wilt beiden een fijn seksleven, intiem zijn en je met elkaar verbonden voelen. Begin het gesprek met waardering voor je partner. Op deze manier begint het gesprek positief en voelen jullie je beiden veiliger. Uit je verlangens om de afstand tussen jullie te verkleinen en het verlangen om de intimiteit tussen jullie weer terug te krijgen.

2 Erken en wees eerlijk over het feit dat er verschillen in jullie benadering naar elkaar zitten en identificeer deze verschillen. Realiseer je beiden dat jullie een andere benadering hebben, maar dat jullie geen van beide fout zitten. Wanneer je stopt met je partner te overtuigen van jouw manier en elkaar met respect en begrip benadert dan zal de sfeer al veranderen. Probeer je partner niet te manipuleren en hem te overtuigen van jouw manier.

3 Zorg dat je plezier hebt
Maak seks niet te zwaar. Seks is leuk en zorg daarom dat je ook plezier tijdens de seks hebt. Geniet daarom en laat je idee van hoe dingen horen los. Seksspeeltjes zoals vibrators kunnen de plezier terugbrengen.  Seksspeeltjes zijn er in alle soorten en maten en je kunt het zo ‘gek’ maken als je zelf wilt.

4 Verander de manier waarop jij je partners benadering interpreteert. Een manier van veranderen is: “ Hij wil me alleen maar voor de seks” wordt “Wanneer hij me benadert in de keuken en me begint te zoenen en zijn hand op mijn borst legt is dit zijn manier om te laten zien dat hij contact met me wil en van me houdt”. Een andere manier van veranderen kan zijn: “Ze wijst me weer af” wordt “Ze wil mij wel, maar ze wil dat ik het rustig aan doe zodat zij de tijd heeft om zin te krijgen”.

5 Onthoud dat je open moet staan voor je partners intentie en niet alleen naar zijn benadering moet kijken. De ene partner opent zich door niet-seksuele intimiteit terwijl de ander seks juist ziet als de manier om intiem te zijn. Door beide wat water bij de wijn te doen en elkaar in het midden tegemoet te komen kunnen jullie de juiste balans vinden.

Onthoud dat het in het begin voor beide wat ongemakkelijk aanvoelt. Maar houd de communicatie open en blijf dicht bij jezelf en je partner. Wanneer jullie het gevoel hebben dat je toch niet bij elkaar kunt komen is het misschien wijs om de hulp van een seksuoloog in te schakelen.

MindBodyGreen