Gezondheid

5 signalen dat je meer stress hebt dan je aan kunt

5 signalen dat je meer stress hebt dan je aan kunt

Stress, spanningen, overprikkeling dingen die er bijna bij horen tegenwoordig. Studenten, werkenden, moeders en zelfs kinderen ervaren al stress. Zo veel mensen hebben last van hoofdpijnen, nek of rug klachten, moeite met slapen en constante vermoeidheid.

Als volwassenen hebben we gelukkig de macht en de vrijheid om iets aan onze constante stress te doen, maar vaak hebben we helemaal niet door dat we gebukt gaan onder te veel stress. En dat is gevaarlijk, want stress is gevaarlijk voor je lichaam en geest. Het verhoogt het risico op hartproblemen, slaapproblemen en depressie. Onderstaand zie je 5 signalen die erop kunnen wijzen dat je meer stress hebt dan je lichaam aan kan:

1 Slapeloosheid
Slaap is onmisbaar voor een gezond lichaam. Wanneer we slapen laadt ons lichaam op en verwerkt onze geest alle prikkels van de dag. Door gejaagde gedachtes en rusteloze benen zorgt stress ervoor dat we niet in slaap vallen.

2 Eetgewoontes
Een gezond persoon is bewust met zijn voeding bezig, zorgt ervoor dat hij voldoende groente en fruit eet, veel water drinkt en niet te veel suikers en ongezonde vetten tot zich neemt. Een gestrest persoon heeft altijd haast en heeft geen tijd om goede en gezonde keuzes te maken wat betreft voeding. Daarnaast is hij ongemerkt zo moe dat zijn lichaam schreeuwt om brandstof in de vorm van suikers en snacks. Dus merk je dat ongezond eet, je te veel snoept en lijk je bijna verslaafd aan suiker? Dan kan dit een teken zijn van te veel stress.

3 Een doffe huid
Stress zorgt ervoor dat er vrije radicalen vrijkomen die de huid sneller verouderen, het zorgt ervoor dat de huid vochttekort krijgt waardoor er sneller fijne lijntjes zichtbaar zijn en dat de huid doffer wordt omdat de doorbloeding door stress minder wordt. Zorg er daarom voor dat je goede verzorgingsproducten gebruikten en het beste serum om je huid goed gehydrateerd te houden.

3 Irritatie
Als je een kort lontje hebt dan kan dit wijzen op te veel stress. Stress zorgt ervoor dat je snel boos wordt en weinig kunt hebben. Dus merk je dat je weinig meer van je omgeving kunt hebben en snel boos wordt? Dit kan te maken hebben met het feit dat je te veel stress hebt.

4 Lusteloosheid
Je hebt nergens zin meer in, je sleept je door de dag. Je wordt niet meer enthousiast van dingen en naar je hobby’s heb je al een tijdje niet meer omgekeken. Stress put je uit, het zorgt ervoor dat je bijna geen energie meer hebt om de dag door te komen.

5 Goed voor jezelf zorgen
Als je te veel stress hebt zorg je niet zo goed voor jezelf als je deed. Je hebt er geen tijd meer voor of het kan je niet meer zo veel schelen, vaak komt dit omdat je door stress geen energie meer hebt. Dit heeft effect op jezelf en de mensen om je heen. Je bent duidelijk niet meer de persoon die je was.

Als je één of meerdere van bovenstaande signalen herkent dan kan het heel goed zijn dat je (ongemerkt) te veel stress ervaart. Alles went ook chronische stress, dus het kan best zo zijn dat je zelf niet eens meer door hebt dat je zo veel stress hebt. Pas goed op jezelf en maak noodzakelijke veranderingen en werk weer toe naar een gezond en gelukkig leven!

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?