Gezondheid

7 redenen om de elektrische fiets te pakken

De elektrische fiets is bijna niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Velen hebben het al omarmd, andere blijven wat sceptisch. Dat is vooral als je het afzet tegen een gewon fiets. Maar de elektrische fiets heeft grote voordelen als je deze afweegt tegen het gebruik van de auto. Mocht je niet afhankelijke van relatiebezoeken door heel Nederland onder werktijd, dan is de e-bike dé ideale vervoerspartner. Wij geven je 7 redenen waarom dat zo is.

Milieuvriendelijk

Elektrische fietsen zijn milieuvriendelijk omdat ze geen directe uitstoot van broeikasgassen veroorzaken, in tegenstelling tot auto’s die op fossiele brandstoffen rijden. Door te kiezen voor een elektrische fiets, verminder je je ecologische voetafdruk en help je mee aan het behoud van het milieu.

Fysieke gezondheid

Hoewel een elektrische fiets trapondersteuning biedt, moet je nog steeds trappen om vooruit te komen. Dit kan een lichte lichamelijke inspanning vergen, afhankelijk van de mate van trapondersteuning die je kiest. Fietsen is een geweldige vorm van lichaamsbeweging. Gebruik vooral de ECO-mode en jouw hartslag zal regelmatig ook richting een hogere zone gaan, waarin je werkt aan je conditie. 

Mentale gezondheid

Naast dat de fysieke voordelen heeft regelmatig bewegen ook voordeel voor je mentale gezondheid en je algemeen welzijn. Door te bewegen komt er endorfine vrij, het gelukshormoon. Of zoals Wikipedia het noemt: een door het lichaam geproduceerde opioïde peptide met pijnstillende eigenschappen die als neurotransmitter fungeert. Daarnaast kun je vooral na je werk lekker je hoofd leegmaken door in de buitenlucht actief te zijn en de sleur van de dag achter je te laten.

Sommige mensen hebben juist behoefte aan ondersteuning, omdat ze anders de fiets niet pakken. Het maakt het minder inspannend, wat dus weer plezier kan geven aan het fietsen terwijl je dat misschien verloren was.

Verkeer en parkeerproblemen

Elektrische fietsen kunnen een efficiëntere manier zijn om door het stadsverkeer te navigeren, vooral tijdens spitsuren. Fietspaden en fietsstroken bieden vaak een snellere route dan autorijstroken, en je hoeft je geen zorgen te maken over parkeerproblemen, aangezien je de fiets gemakkelijk kunt stallen.

Kostenbesparing

Het bezitten en onderhouden van een elektrische fiets kan goedkoper zijn dan het bezitten van een auto, vooral als je de fiets als vervanging voor woon-werkverkeer gebruikt. Je bespaart op brandstof, verzekeringskosten, belastingen en soms zelfs parkeerkosten.

Tijdsbesparing

In drukke steden kunnen files een grote tijdsverspilling zijn. Met een elektrische fiets kun je files vermijden en sneller op je bestemming aankomen, vooral als je werkt in een gebied dat goed toegankelijk is voor fietsers. Er zijn naast e-bikes die tot 25 km. per uur gaan ook speed pedelecs, zoals bijvoorbeeld de high-end modellen van Riese & Müller. Met een speed pedelec vergroot je het voordeel van tijdsbesparing nog eens, omdat zo’n high speed e-bike 45 km. per uur gaat.

Flexibiliteit en bereik

Elektrische fietsen kunnen je actieradius vergroten. Hierdoor kun je grotere afstanden afleggen zonder volledig afhankelijk te zijn van het openbaar vervoer of een auto. De betere A-merken, zoals bijvoorbeeld bij veel elektrische fietsen van Trek, bieden de optie tot een range extender, een extra accu waarmee je het bereik echt aanzienlijk groter maakt.

Het uiteindelijke voordeel van het gebruik van een elektrische fiets kan sterk afhangen van factoren zoals de afstand tot je werk, het terrein, het lokale verkeer, de beschikbaarheid van fietspaden en persoonlijke voorkeuren. Voor veel mensen biedt het echter een aantrekkelijk alternatief voor andere vervoersmiddelen.