Gezondheid

8 signalen dat je lichaam chronische stress ervaart

Stress is tegenwoordig zo’n onderdeel van het leven dat er een grote kans is dat je niet eens door hebt hoeveel stress je nou eigenlijk hebt. Onze lichamen, aan de andere kant, hebben meteen door wanneer er iets niet goed zit. Zelfs als onze geest er wat langer over doet om dit te realiseren.

Hoewel onze lichamen sterk zijn en veel kunnen hebben komt er punt waarop het genoeg is. Een moment waarop je lichaam niet meer sterk genoeg is en stress je ziek kan maken. Daarom hebben wij een aantal niet zo duidelijke signalen op een rij gezet waaruit blijkt dat je lijf misschien chronisch gestresst is:

1 Darmproblemen
Hoewel je misschien denkt dat problemen met je buik te maken hebben met intolerantie tegen bepaalde voeding, is de kans groot dat dit komt door stress. Stress kan zorgen voor ontstekingen in je buik en voor nog veel meer problemen met je darmen. Onderzoek wijst ook aan dat wat er in je hersenen gebeurt, direct invloed op je darmen kan hebben.

2 Haarverlies
Haarverlies is vervelend, maar is vaak stress gerelateerd (en kan dus behandeld worden). Iedereen, of je nou man of vrouw bent, kan één van deze aan stress gerelateerde types van haarverlies ervaren:

Telogeen Effluvium: we verliezen elke dag haren, wel 50 tot 100 per dag. Dit is gelukkig heel normaal. Het kenmerk van telogeen effluvium is dat er opeens (veel) meer haar uitvalt dan je gewend bent. Dit valt duidelijk op. Er zijn drie fases van haargroei: groeifase, groeistop en ruststand of uitval. Wanneer er bovengemiddeld veel haren stoppen met groeien en in de ruststand gaan, heet dit de telogeen effluvium. Het haar wat weer opnieuw groeit is minimaal,  terwijl er wel haar uit blijft vallen. Gelukkig zijn er producten die dit probleem kunnen aanpakken zoals Aminexil Clinical 5 – voor mannen en vrouwen.

Alopecia Areata: Een auto-immuunziekte wat direct getriggerd kan worden door chronische stress wat kan leiden tot haarverlies van de hoofdhuid en soms zelfs tot haarverlies van het hele lichaam. 

Trichotillomanie: Een psychische aandoening waarbij iemand zijn eigen haar bewust of onbewust uittrekt tijdens momenten van stress of angst. 

3 Huidproblemen
Je huid is als een raam van alles wat er in je lichaam gebeurt en chronische stress kan een flinke impact op je huid hebben. Niet alleen verhoogt cortisol, het stress hormoon, de olie productie van je huid, maar stress zorgt ook voor ontstekingen in je darmen wat weer kan zorgen voor acne, eczeem of psoriasis. 

4 Slapeloosheid
Chronische stress leidt tot chronisch hoge cortisol en wanneer je cortisol hoog is, is het hormoon melatonine laag. Melatonine zou laag moeten zijn in de ochtend, als je opstaat maar waneer je cortisol nog hoog is in de avond is de kans groot dat je moeite hebt met in slaap vallen. 

5 Hoofdpijn
Studies tonen aan dat stress een directe trigger is voor veel mensen die worstelen met migraine. Stress kan er ook voor zorgen dat je tanden knarst in je slaap, waardoor de volgende ochtend ook hoofdpijn kan krijgen. 

6 Oorsuizen
Een constante piep in je horen of oorsuizen, tinnitus, is niet alleen irritant het kan uiteindelijk ook leiden tot duizeligheid. Onderzoek toont aan dat chronische stress waarschijnlijk gelinkt is aan een bepaald soort tinnitus. Hoewel onderzoekers er nog niet achter zijn op welke manier stress gerelateerd is aan tinnitus is het wel duidelijk dat stress verminderen helpt om de symptomen van tinnitus te verminderen. 

7 Een laag libido
Veel stress kan leiden tot een lage seksdrive. Daarnaast kan het lastig zijn om in de stemming te komen wanneer je afgeleid bent en je hoofd ergens anders is. 

8 Je bent vaak ziek
Chronische stress verzwakt je immuunsysteem. Zo simpel is het. Als je constant gestresst bent dan is je immuunsysteem niet sterk genoeg om virussen en bacteriën te verslaan. Hierdoor ben je vatbaar voor elke ziekte die er in de lucht hangt.