Gezondheid

Boekenwurmen leven langer

Goed nieuws boekenwormen, lezen is echt goed voor je!
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Dat boeken lezen ontspannend werkt, dat wisten we al, maar dat het ervoor kan zorgen dat je langer leeft, dat is nieuw! Uit een nieuwe studie blijkt namelijk, dat 30 minuten per dag spenderen aan het lezen van een goed boek, jaren kan toevoegen aan je leven. 3.635 mensen werden ondervraagd over hun gezondheid en leesgewoonten en daaruit bleek dat boekenwurmen 20 procent minder kans hebben om de komende 12 jaar te sterven.

Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoekers van de Yale University, die wilden weten of het lezen van boeken en tijdschriften van invloed kan zijn op een langere levensduur. De onderzoekers merkten op dat het meeste zittende gedrag (zoals tv kijken) van mensen het risico om eerder te overlijden verhoogt, maar uit eerdere studies is gebleken dat lezen hier geen invloed op heeft of het risico zelfs vermindert!

Dat eerdere onderzoek maakte geen onderscheid tussen verschillende soorten leesmateriaal, zoals boeken, kranten of tijdschriften en suggereerde niet wáárom het lezen van boeken nou zo gunstig zou zijn. Dus de onderzoekers van Yale kwamen met een nieuwe veronderstelling: Omdat boeken de neiging hebben om bij onderwerpen en personages erg de diepte in te gaan, houden boeken de geesten van de lezers meer bezig dan kranten en tijdschriften en dit leidt weer tot waarneembare voordelen wat zorgt voor het positieve effect van lezen op een langere levensduur

En ze hadden gelijk! In vergelijking met mensen die helemaal niet lezen, hadden mensen die maximaal 3,5 uur per week boeken lezen, 17 procent minder kans om in de loop van de studie te sterven. Bij degene die nog meer dan 3,5 uur lezen, verminderde dat risico met 23 procent. Mensen die liever tijdschriften dan boeken lezen, hebben ook een klein voordeel ten opzichte van niet-lezers. Zij hadden namelijk 11 procent minder kans om gedurende de studie te sterven, maar alleen als ze meer dan 7 uur per week lezen.

In de conclusie van het onderzoek wordt erop gewezen, dat als volwassenen van ouder dan 65 jaar hun bijna 4,5 uur televisie kijken per dag, omgooien naar 4,5 uur boeken lezen per dag, dit ze kan helpen om langer te leven.

Dus waar wacht je nog op? Leg je telefoon weg en pak er een goeie thriller of een heerlijke roman bij en ontspan (met de gedachte dat je kans om langer te leven ook nog eens verhoogt)!

realsimple.com