Geluk

4 dingen die mensen die van zichzelf houden niet doen (en 5 dingen die ze juist wel doen)

4 dingen die mensen die van zichzelf houden niet doen

Leren van jezelf te houden is het geheim van emotioneel groeien, het is het geheim van plezier hebben, tevreden zijn en het kunnen delen van liefde met anderen – in plaats van altijd proberen om geliefd te worden door anderen.

Nu zien gelukkig veel mensen in hoe belangrijk het is om van jezelf te houden. Maar er zijn helaas ook nog veel mensen die niet goed weten wat het betekent om van jezelf te houden. Daarom vind je hieronder wat duidelijkheid in wat het betekent om van jezelf te houden en wat het juist niet betekent!

Wat van jezelf houden niet betekent:

1 Egoïstisch zijn
We zijn egoïstisch wanneer we voor onszelf zorgen zonder nog oog te hebben voor het effect van wat ons gedrag heeft op andere mensen. En we zijn egoïstisch wanneer we verwachten dat andere mensen dingen of zichzelf opgeven voor ons, dus dat we verwachten dat ze doen wat wij willen in plaats van dat ze doen wat goed voor hen is.

2 Jezelf op een ongezonde manier alles maar toestaan
Het is niet zo dat wanneer jij jezelf beloont door te veel geld uit te geven, te veel te eten, slecht te eten, te veel te drinken of te veel bezig te zijn met technologie je van jezelf houdt.

3 Het goedpraten van slecht gedrag van jezelf
Van jezelf houden gaat niet over de schuld op anderen afschuiven, boos worden op anderen en jezelf vertellen dat jij het recht hebt om te voelen zoals jij je wilt voelen. Natuurlijk heb jij het recht om je zo te voelen, maar dit betekent niet dat jij jouw gevoelens maar bij anderen kan dumpen als dit jou zo uitkomt.

4 Je gevoelens negeren
Van jezelf houden gaat niet over het proberen niet te voelen van negatieve gevoelens door in je hoofd te blijven of door jezelf te bekritiseren of door anderen verantwoordelijk te maken van jouw gevoelens.

Wat houdt van jezelf houden dan wel in?
Één van de beste manieren waarop je kunt begrijpen wat van jezelf houden inhoudt is door je in te beelden hoe je van een kind houdt.

1 Met compassie luisteren naar je gevoelens
Een liefdevolle ouder luistert naar hoe haar kinderen zich voelen door voor ze te zorgen, door lief, teder en begripvol voor ze te zijn. Van jezelf houden betekent hetzelfde – je gevoelens erkennen met tederheid en begrip en proberen te achterhalen wat je gevoelens je zeggen. Al je gevoelens hebben informatie voor je dus het is belangrijk om naar je gevoelens te luisteren.

2 Voor jezelf en voor anderen zorgen
Liefdevolle ouders staan niet toe dat hun kinderen zich destructief ten opzichte van zichzelf gedragen en daarnaast staan ze ook niet toe dat kinderen anderen kwaad doen. Van jezelf houden betekent dat je discipline hebt en jezelf niet schaadt met verslavingen of gedrag wat anderen kwaad doet.

3 Je gezondheid beschermen
Liefdevolle ouders zorgen voor de gezondheid van hun kinderen door ze gezonde maaltijden te geven, voldoende beweging en genoeg slaap te geven en gezonde grenzen aan te leren ten aanzien van tv kijken en computers. Dit geldt ook voor jezelf; van jezelf houden betekent goed eten, voldoende bewegen en van slapen een prioriteit maken.

4 Quality time met jezelf hebben
Liefdevolle ouders spenderen tijd met hun kinderen, ze doen spelletjes met ze en luisteren naar ze. Ze helpen hun kinderen hun eigen indentiteit te waarderen in plaats van dat het gaat om hoe ze eruit zien en wat ze dragen.

Van jezelf houden betekent dat je naar jezelf luistert, dat jij je gevoelens respecteert en luistert naar je intuïtie. Het betekent dat je ziet hoe waardevol je bent als je kijkt naar hoe zorgzaam, lief, vriendelijk, genereus etc. je bent in plaats van te kijken naar externe zaken als uiterlijk en materie.

5 Anderen behandelen zoals je zelf behandelt wilt worden
Zo simpel, maar zo belangrijk. Liefdevolle ouders leren hun kinderen om met respect met anderen om te gaan. Om aardig te zijn voor henzelf en voor anderen. Van jezelf houden betekent ook dat je goed bent voor anderen. Wanneer je van jezelf houdt hoef je anderen niet naar beneden te halen, nee je gunt juist iedereen het geluk.

Bron MindBodyGreen

Foto BritneyMunday.blogspot.nl