Geluk

Hoe kun je omgaan met de boosheid van iemand anders? 5 tips

Hoe kun je omgaan met agressie van de ander?
Avatar foto
Geschreven door Nanda Noorlander

Als je te maken hebt met agressie, of het nu op het werk is, in het verkeer of in je thuissituatie, kan je dat aardig wat stress bezorgen. Boosheid heeft een functie, namelijk het uiten van frustraties omdat iemand een grens is over gegaan. De ander probeert zich dus slechts te beschermen, toch kan dit stressvol voor je zijn.

Je partner komt geïrriteerd thuis van zijn werk. Je partner heeft daar frustraties opgelopen omdat er dingen gebeuren waar jouw partner het niet mee eens is. Jij bent daarvan niet op de hoogte en vraagt niets vermoedend hoe de dag is geweest. Je partner geeft je een snauw en begint rotopmerkingen te maken over dat het huis niet aan kant is en het eten nog niet klaar is. Je partner heeft niet door dat de frustraties op het werk zijn ontstaan en denkt misschien dat de frustraties thuis zijn ontstaan. Als dit regelmatig gebeurt en op een heftige manier dan kan dit erg stressvol zijn voor jou.

Het is lastig om uit de frustraties te blijven die iemand anders op je richt. Als dit regelmatig gebeurt raak je steeds meer gespannen bij de gedachte dat je die persoon weer ziet. Hierdoor ontstaat er een ongezonde situatie. De stress neemt toe en afhankelijk van de heftigheid van de boosheid kun je ook bang worden. Helaas uiten sommige mensen hun agressie, boosheid of frustraties ook fysiek. Dan is de situatie niet meer alleen stressvol maar ook nog onveilig. Je kunt diverse lichamelijk klachten krijgen: slaapproblemen, moeite met concentratie, onrust in je hoofd, moeheid.

Bij agressieve of boze personen krijg je automatisch met een stress reactie te maken. Dit is namelijk een natuurlijke reactie. Alle spieren in je lichaam maken zich klaar om te vechten of te vluchten. Daar is stress ten slotte voor bedoeld! Als je echter langere tijd te maken hebt met boosheid of agressie, put dit je uit. Het is niet gezond om continu alert te moeten zijn omdat je situatie onveilig is door agressie. En ook al is het niet continu en “slechts” op het werk, heeft dit nog steeds een enorme impact op je stressniveau.

In welke mate heb jij met agressie te maken? Is dat iets wat maandelijks, wekelijks, dagelijks of zelfs meerdere keren per dag voor? Iedereen wordt wel eens een keertje boos, ik heb het in dit artikel vooral over situaties waarin je je niet veilig voelt, waarbij je hebt gevoel hebt dat de ander je mondeling, emotioneel of fysiek geweld aan doet. Die echt niet prettig voelen en je stress bezorgen.

Realiseer je dat agressie niets met jou te maken hoeft te hebben. Soms als iemand flink boos is kan die persoon je het gevoel geven dat het aan jou ligt, dat jij de ander boos hebt gemaakt. Maar iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn eigen boosheid. Al zou het zo zijn dat je iets hebt gedaan wat de ander gebruikt als reden voor de boosheid, hoeft dat niet een reden te zijn om boos te zijn. Je kunt je ook op een normale toon uiten en dingen vertellen als je iets dwars zit.

Als een situatie al lang bestaat op een bepaalde manier, kun je dat als “normaal” gaan ervaren. Je kunt zo gewend zijn aan de agressie dat je niet beseft dat je in een stressvolle situatie leeft. Maak om die reden een turflijst, hou 1 maand bij in welke mate je met agressie te maken hebt. Het gaat erom hoe het voor jou voelt, niet of een ander het ook zo zou ervaren. Het is bewezen dat alles wat je bijhoudt je een betere indruk geeft dan jouw eigen geheugen. Zo krijg je een goed beeld van de situatie.

5 tips voor meer rust bij agressie:

  1. Turflijst. Hou één maand een turflijst om bij, om te bepalen in hoeverre je te maken hebt met agressie;
  2. Bespreek agressie. Bespreek indien mogelijk de agressie met de betreffende persoon. Je helpt hiermee jezelf, door betere leefomstandigheden te regelen;
  3. Hoe kun je helpen? Je helpt hiermee ook de ander voor wie dit vast ook geen fijn gevoel is. Misschien kun je de ander helpen om de situatie op te lossen of door te adviseren om hulp te zoeken bij het oplossen van zijn of haar situatie die de frustratie of agressie veroorzaakt;
  4. Betrek het niet op jezelf. Weet je dat de agressie helemaal niets met jou te maken hoeft te hebben;
  5. Lukt dit allemaal niet, zoek dan zelf hulp. Bespreek met iemand die je vertrouwt je situatie als dat niet lukt met de persoon die de agressie uit, je dit niet durft te bespreken of als dat je situatie onveiliger maakt.

Kortom heb je met agressie te maken en ervaar je dat als stressvol? Maak een turflijst, bespreek het met die persoon of met iemand anders die jij vertrouwt en je verder kan helpen. Weet dat de agressie van de ander vaak niets met jou heeft te maken. Zodat jij weer zonder extreme stress en angst en op een veilige manier verder kan met meer rust in je leven.

Door: Nanda Noorlander van N-balans. (Nanda Noorlander helpt mensen die last hebben van overspannenheid of een burn-out aan meer rust en meer energie zodat ze weer kunnen genieten.)

Over de schrijver

Avatar foto

Nanda Noorlander

Ik begeleid mensen met een burn-out om weer te leven in plaats van te overleven. Door mijn N-Balans Methode ervaren ze snel en definitief meer rust en energie, waardoor ze zich beter voelen dan ooit. Ik heb toen ik begin twintig was een burn-out gehad en mijn herstel duurde lang. Ik heb de 30 jaar daarna me verdiept in deze materie om te zorgen dat ik mensen vlot en definitief uit hun burn-out kan helpen (door de kern aan te pakken), en heb daar ook veel klanten mee kunnen helpen. En zelf nooit meer een burn-out gehad.