Geluk

Hoe ga je nou om met onaardige mensen?

Kunnen we niet eens wat aardiger voor elkaar zijn

Wat is dat toch? Kijk je per ongeluk niet goed uit met oversteken en je krijgt toch een scheldkanonnade. Of je wordt opeens afgesnauwd door een collega, daar kun je soms best van schrikken.

Waarom doen mensen dat, vind jij het ook moeilijk te begrijpen waarom mensen onvriendelijk of gemeen tegen onbekenden of vrienden kunnen zijn? Kunnen we niet gewoon allemaal lief en aardig voor elkaar zijn.

Het is goed om te beseffen dat wanneer mensen onvriendelijk tegen je zijn dit meestal niet over jou persoonlijk gaat. Wanneer mensen onvriendelijk zijn is dit vaak een uiting van hun eigen onvrede. Knoop daarom één ding goed in je oren, als mensen gemeen zijn dan heeft dit vaak niets met jou persoonlijk te maken.

Je bent zelf ook wel eens de onvriendelijke persoon
Ondanks het feit dat jij een lieve en vriendelijke persoonlijkheid hebt en je mensen niet opzettelijk pijn doet, heb je misschien ook wel eens een offday? En toen je laatst, te laat en in de regen naar je werk fietste en werd afgesneden door een andere fietser en jij bijna onderuit ging… Wat deed jij toen? Glimlachte je naar hem en wuifde je het weg of was je gewoon even heel geïrriteerd en riep je iets van “Hé joh, ei, kijk toch uit!”. Misschien wel het laatste, terwijl dat dus helemaal niets met de persoonlijkheid van die andere fietser te maken had, maar je was gewoon geschrokken en even geïrriteerd.

Neem het niet persoonlijk op (ook als het dat wel is)
Wanneer iemand onvriendelijk tegen je is, vooral als het over jou persoonlijk gaat, is het makkelijk om daardoor van streek te raken. Maar doe dit niet, neem het heft in eigen hand. Kies ervoor om hun onvriendelijkheid te behandelen als hun probleem, niet het jouwe.

Probeer er achter te komen waarom iemand zo reageert
Misschien heeft iemand een slechte dag, heeft iemand haast of realiseert hij/zij zich niet eens hoe onaardig hij/zij was. Je weet het pas als je het vraagt. Blijf rustig en zeg: “Dat is niet zo aardig van je, waarom doe je zo? Misschien zal het antwoord je verbazen.

Bliwaarom onvriendelijkjf objectief
Dus iemand was onaardig tegen je. Maar wat zei die persoon nou echt? Zat er misschien een kern van waarheid in? Wanneer je je realiseert dat het nergens op sloeg kun je het van je af laten glijden en wanneer het misschien wel terecht was dan kun je er wat mee doen.

Laat je niet meeslepen
Heb je soms de neiging om de personen die zo gemeen doet even flink de waarheid te zeggen. Doe maar niet, blijf rustig. Meedoen aan het geschreeuw of gescheld heeft helemaal geen zin. Behoud je waardigheid en laat je niet meeslepen door dit gedrag.

Loop weg
Het kan pijn doen wanneer iemand gemeen tegen je is, maar als je afstand neemt van de situatie dan is het de duidelijkste manier om te voorkomen dat iemand weer onaardig tegen je is. Loop weg, ook al is iemand nog tegen je aan het praten. Als het een vreemde is, prima daar hoef je dan nooit meer mee te dealen. Is het een vriend of collega? Dan leren ze direct dat ze bij nergens komen met dit gedrag en zijn de volgende keer wel aardig tegen je.

Blijf aardig
Geen kwaad met kwaad vergelden. Reageer zelf niet onaardig, wanneer jij aardig en vriendelijk blijft zal de andere persoon kalmeren en zijn gedrag aanpassen aan dat van jou.