Ontspanning

Een zomervakantie in de bergen? Josine testte het uit

Zomervakantie in de bergen, Josine testte het uit.

Ik dacht (ja dacht) altijd dat mijn favoriete vakantie bestond uit 2 variaties: 1 een zomervakantie waarbij ik alleen maar op een bedje in de zon hoefde te liggen  en 2 een wintersportvakantie. Ik merk namelijk dat ik na mijn burn-out niet zo veel meer kan hebben als voorheen en ik heb mijn vakanties dan ook echt nodig om op te laden.

Nu mocht ik via intersport.nl eens ervaren hoe een zomervakantie in de bergen zou zijn. Van te voren had ik gedacht dat het leuk zou zijn, maar dat ik nooit zou afstappen van mijn standaard ‘luier’ zomervakantie. Daarnaast heb ik ook nog eens enorme hoogtevrees, dus ik dacht deze vakantie leuk zou zijn om eens mee te maken maar verder niet. Ik had er niet meer naast kunnen zitten. 

Ik heb namelijk één van de tofste vakanties ooit gehad! Ik heb het geluk dat ik al best veel van de wereld heb gezien en van Azië tot Zuid-Amerika ben geweest, maar een active vakantie in de bergen van Oostenrijk is zo’n enorme aanrader!

Ik ging naar het gebied Schladming Dachstein om hier mijn eerste zomer outdoor vakantie te beleven. En wat was het mooi! Het moment dat we aankwamen bij ons hotel zijn we direct een wandeling gaan maken van een uurtje (je hebt hier overal wandelroutes, kort en lang en heftig en relaxt). Ik was moe van de reis en wilde eerlijk gezegd het liefst gewoon naar mijn hotelkamer, maar ik was na deze wandeling weer helemaal opgeladen! Mijn hoofd was leeg en ik voelde me weer fris. Heerlijk wat de natuur met je kan doen. 

De volgende dag stond de eerste echte hike op de planning. We begonnen onder aan de berg en liepen langzaam naar boven, Door deze 4 dingen kun je volgens wetenschappers de kans om kanker te krijgen verkleinennatuurlijk deden wij als echt fitte meiden wel de wat zwaardere route (je kunt ook een makkelijkere route kiezen). En dit hebben we dus geweten! Hiken is gewoon een work-out! Ik sport een aantal keer per week, maar met dit geklim en geklauter moest mijn lijf echt wel aan de bak, heerlijk! Al kletsend, genietend en zwetend zijn we naar boven gelopen waar we een heerlijke lunch hebben gehad bij super schattig restaurantje op de berg.

Natuurlijk zijn we ook even op de gondel gestapt. Op de gondel? Niet erin? Nee hoor we mochten als we wilden boven op de gondel plaatsnemen. Hoogtevrees en bovenop een gondel zitten die je naar 3000 meter brengt = …. nou ja een hele overwinning ;). Boven aangekomen hebben we lekker gewandeld in de sneeuw en wederom genoten van de prachtige natuur terwijl er om ons heen nog volop werd geskied. Wat een top combi!

Nadat we die dag erna een heerlijk en healthy ontbijt hadden genuttigd in ons hotel gingen we weer op pad. Wij verbleven in Hotel Schutterhof en dat was zoo mooi! Je kon ’s ochtends je eigen sapjes mixen tijdens het ontbijt, er waren enorm veel gezonde keuzes bij elke maaltijd en dat uitzicht… tja dat kun je dus niet omschrijven.

mountainbikeMaar goed we gingen die dag mountainbiken. Ik zal je eerlijk zeggen, ik houd dus niet zo van fietsen in de bergen. Beetje beweging à la, maar door de bergen fietsen vind ik toch wat heftig. Maar wat bleek we kregen van het hotel mountainbikes met een motortje… en ja hoor het leven werd weer een stukje mooier. Hoe fijn is dat! Genieten van het uitzicht terwijl je relaxt aan het fietsen bent, of je een vlakke weg hebt of stijl omhoog gaat je elektrische mountainbike zorgt ervoor dat het leuk blijft 😉.

Wij zijn naar de hoogste waterval van Oostenrijk gefietst, ook daar hebben we nog een stevige hike gemaakt. Helemaal langs de waterval omhoog tot we uitkwamen bij een bergmeer, super!

Zoals je merkt aan mijn verhaal ben ik enorm enthousiast :). Maar het was ook fantastisch; mijn hoofd was leeg, ik ben heerlijk uitgerust (het hotel had ook een hele fijne wellness) en ik ben na al die actieve bezigheden zelfs wat afgevallen! Vond ik fijn want ik kom meestal vooral veel kilo’s aan tijdens mijn vakantie.. Ik ben dus zelfs zo enthousiast dat ik waarschijnlijk deze zomer al terug ga met mijn familie. Een actieve zomervakantie in de bergen? Ik ben om!

Ik heb nog een paar korte tips voor wanneer je op vakantie gaat naar de bergen:

1 Koop goede bergschoenen!!! Het is echt belangrijk om stevige schoenen te dragen waarmee je grip hebt. Een wandeltocht in de bergen is echt niet te vergelijken met een wandeltocht in ons platte landje.

Salomon X-Ultra 2 GTX wandelschoenen

2 Vocht absorberende kleding. Je zweet behoorlijk als je omhoog loopt, dus het is belangrijk om kleding aan te trekken wat vocht opneemt. Je wilt niet met koude en natte kleding je tocht naar beneden vervolgen.

ASICS Shirts FuzeX

3 Laagjes. Je loopt in de bergen midden in de natuur en het weer kan omslaan. Wij hebben prachtig weer gehad (hallooo bruine benen), maar soms kan er een windje opsteken. Zorg daarom dat je verschillende laagjes over elkaar heen kunt aan of uittrekken.

McKINLEY Vesten Kaila

McKINLEY Vesten

4 Rugzak. Daar kun je eigenlijk niet zonder. In je rugzak kun jij je laagjes kleding bewaren, je water en je eten voor onderweg. Wij mochten in het hotel elke dag een lunch pakketje maken tijdens het ontbijt, ideaal! We kregen een lunchtrommel en namen deze dan mee in onze rugzak.

Deuter AC Lite tas

Deuter AC Lite tas

Gerelateerd: Een keer echt je hoofd leegmaken op vakantie? De voordelen van een outdoor vakantie op een rij.

Kijk voor meer informatie op de website van Schaldming Dachtstein: www.schladming-dachstein.at/nl

Meer informatie over ons hotel vind je op: www.schuetterhof.com

ps. Binnenkort mag ik een hele gave outdoor-reis weggeven voor 2 personen, houd Herhealth.nl daarom in de gaten voor deze super prijs!

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie