Bewegen Gezondheid

Beginnen met sporten en (weer) helemaal opnieuw je conditie opbouwen, hoe kom je die drempel over?

Sport, de belangrijkste bijzaak in het leven

Heb jij dat ook, dan zie je mensen lekker buiten sporten en dan denk je dat wil ik eigenlijk ook wel maar mijn conditie is zo slecht waar moet ik beginnen? Als je eenmaal in het sportritme zit is er niets aan de hand, maar ben je er eenmaal uit of begin je sowieso vanuit niets dan is het toch een flinke drempel die je over moet.

Hoe zorg je er nou voor dat die drempel minder hoog wordt en dat je wel lekker naar buiten gaat om bijvoorbeeld een stuk te rennen? Want alleen dat eerste begin is moeilijk en daarna merk je als snel dat je conditie met sprongen vooruit gaat. Hier wat tips om je in beweging te krijgen!

Je hoeft niet direct in topconditie te zijn
Sporten is bewegen dus als jij een wandeling maakt waarbij je misschien 3 keer 2 minuten rent dan heb je dus gesport. Misschien niet in het tempo wat je zelf voor ogen hebt (direct een fantastische conditie en een fantastisch lijf) maar onthoud dat niets in het leven vanzelf gaat. Heb geduld en wees niet te streng, je hebt bewogen en dat is goed voor je, punt.

Je hoeft geen uur lang te sporten
Als je het idee hebt dat je je minimaal een uur lang in het zweet moet werken buiten sporten gezondom resultaat te boeken dan heb je het mis. Je kunt ook gewoon een klein rondje rennen, een stuk fietsen of thuis wat oefeningen doen. Zodra je dit vaker doet wordt het een gewoonte en krijg je een ritme. Je zult zien dat je dan vanzelf langer gaat sporten omdat je het leuk vindt en omdat het nu in je systeem zit.

Probeer bewegen als basisbehoefte te zien
Ook hier beweren we niet dat keihard sporten pas bewegen is maar dat ook een rondje wandelen beweging is. Het is goed voor je gezondheid om in beweging te zijn.

Doe het samen
Spreek een keer per week met een vriend of vriendin af. Jullie kunnen beginnen met samen een rondje fietsen of wandelen en kunnen dit samen opbouwen en het steeds een stukje zwaarder maken. Of ga lekker samen zwemmen, het mooie weer komt er aan.

Maak het leuk
Kom er achter wat jij leuk vindt. Neem een aantal verschillende proeflessen bij de sportschool, loop eens naar binnen bij het zwembad en kijk wat de mogelijkheden zijn. Probeer thuis met een app of een Youtube filmpje te gaan sporten, ga rennen. Probeer gewoon wat dingen, leg er geen druk op. Zo vind je vanzelf een sport die bij jou past.