Geluk

De 7 gewoontes van oprechte mensen

7 gewoontes van oprechte mensen

We hebben de neiging om oprechte mensen hoog in het vaandel te hebben terwijl we van mensen die we als “nep” bestempelen niet zo’n hoge achting hebben. Maar waarom is dat? Want “nepheid” wordt vaak gestuurd door de motivatie om leuker gevonden te worden.

Dus zouden we mensen die zich druk maken om de meningen van anderen dan niet leuker moeten vinden dan de mensen die zichzelf zijn, wat anderen ook van ze vinden? Nou nee dus en wel om deze 3 redenen:

  1. We zijn veel meer geneigd om een oprecht persoon te vertrouwen dan iemand die nep is, want we denken dat mensen die eerlijk tegen zichzelf zijn ook eerlijk tegen ons zijn.
  2. We associeren oprechtheid met aantrekkelijke eigenschappen zoals een sterk karakter en emotionele kracht. Wat klopt, want om eerlijk naar jezelf te zijn heb je zelfvertrouwen, moed en kracht nodig.
  3. We voelen ons aangetrokken tot individualiteit en authenticiteit, kwaliteiten die oprechte mensen zeker hebben.

Veel mensen wil graag een oprecht en authentiek leven leiden, zijn wie ze echt zijn. Door onderstaande gewoontes over te nemen kun je zelf een meer authentiek persoon worden. En onthoud, balans is belangrijk. Want te veel van onderstaande kenmerken hebben doet waarschijnlijk meer kwaad dan goed.

1 Oprechte mensen geven hun mening
Oprechte mensen nemen de tijd om uit te vinden wat hun mening en perspectief over iets is en ze zijn daarna niet bang om hun meningen met andere te delen. Maar de manier waarop ze hun mening uiten is ook belangrijk: oprechte mensen voelen zich op hun gemak met het uiten van hun mening, maar ze hoeven anderen niet te overtuigen van hun gelijk.

2 Oprechte mensen reageren op interne verwachtingen en niet op verwachtingen van buitenaf
Oprechte mensen spenderen tijd met het denken over en het onderzoeken van hun geloof, ideeën, standaarden en verwachtingen omdat ze hierop bouwen als ze keuzes in het leven moeten maken. Het is niet makkelijk om je eigen ideeën en keuzes te identificeren omdat ze makkelijk kunnen conflicteren met ideeën uit je omgeving, familie of vrienden. Maar oprecht en authentiek zijn heeft juist alles te maken met niet klakkeloos de menigte volgen.

3 Oprechte mensen kiezen hun eigen pad
Authentiek zijn gaat niet alleen maar om wat je denkt of zegt, het gaat erom wat je doet en wie je bent in deze wereld. Wanneer jij je laatl eiden door je gevoel dan neem je misschien routes die andere mensen niet zouden nemen. Maar dit betekent wel dat jij het pad kiest wat echt bij je past.

4 Ze zijn niet bang voor mislukking
De reden dat veel mensen de gebaande paden volgen is omdat deze paden bewezen en veiliger zijn. En het pad kiezen wat anderen niet zo snel zouden kiezen kan betekenen dat je risico’s neemt en dat je kunt falen. Maar echte mensen zijn niet bang om te falen. Het is zelfs zo dat ze falen zien als onderdeel van hun reis, een manier om te leren. Want het zijn de ervaringen in het leven waar je van leert.

5 Ze zijn niet bang om hun fouten toe te geven
Wanneer je echt eerlijk bent naar jezelf over je gedachtes, gevoelens en gedrag dan herken je ook je fouten en tekortkomingen. Door je tekortkomingen te accepteren zul je als resultaat de verantwoordelijkheid voor je fouten nemen. Ze weten dat ze fouten maken en ze weten ook dat anderen fouten maken.

6 Ze veroordelen andere mensen niet
Omdat ze eerlijk zijn over hun eigen fouten en hun eigen tekortkomingen zien begrijpen ze ook dat andere mensen hun eigen tekortkomingen hebben. Ze accepteren andere mensen zoals ze zijn zonder direct met hun oordeel klaar te staan.

7 Oprechte mensen hebben een gezonde eigenwaarde
Een gezonde eigenwaarde betekent een stabiele eigenwaarde, nooit te laag en nooit te hoog. Als resultaat kunnen oprechte mensen omgaan met mislukking en kritiek, hun fouten toegeven en andere mensen accepteren omdat ze zich niet bedreigd voelen door imperfectie. Wanneer je een gezonde eigenwaarde hebt kun je goed omgaan met zowel positieve als negatieve feedback.

Psychologytoday.com