Gezondheid

Hoe je in 48 uur tot rust komt

Luister jij naar je lichaam

Heb je een drukke week gehad en heb je het nodig om dit weekend bij te komen? Volg onderstaande 8 tips op en je zult zien dat je in 2 dagen kunt ontspannen zodat je maandag weer vol energie de week kunt beginnen.

1 Ga een stuk wandelen
Je denkt dat hangen op de bank de beste manier is om te relaxen? Fout. Beweging is de beste manier om spanningen te laten verdwijnen en niets is makkelijker dan wandelen. Een flinke wandeling in het bos, door het park of langs het strand is een goede manier om je hoofd leeg te maken. Je kunt alleen gaan of met een vriend of partner.

2 Eet goed
Wanneer we gestrest zijn gebruikt ons lichaam veel vitamine B en zink, dus eet granen, rood vlees en schelpdieren om je reserves weer aan te vullen. Andere voedingsmiddelen die kalmerend kunnen werken zijn: melk en andere zuivelproducten, havermout, dadels, kikkererwten en kip.

3 Ga een weekend weg
Er op uit gaan voor het weekend kan je batterij ook weer opladen. Onderzoek toont aan dat een verandering van omgeving net zo goed is als een vakantie. Een verandering van omgeving maakt dopamine aan in de hersenen wat je een goed gevoel geeft. Dus ga erop uit voor een weekend of wandel door een nieuwe wijk of probeer eens een nieuw restaurant.

4 Deel een flinke klap uit
Zolang je niet iemand anders of de muur een flinke stoot geeft is het een goede manier om van je stress en boosheid af te komen. Het zou ideaal zijn als je een stootkussen zou hebben, maar een kussen werkt ook. Denk aan de dingen die je stress geven en reageer het af op het kussen. Wanneer je een stootkussen of zak gebruikt dan is het ook nog eens een goede workout.

5 Neem een massage
Een goede massage kan veel doen voor je gezondheid, dit is ook waarom het steeds meer wordt aangeboden op kantoren en in ziekenhuizen. Onderzoeken tonen aan dat massages het stresshormoon cortisol verminderen en dat ze de ‘feel good’ hormonen dopamine en serotine verhogen.

6 Neem een warm bad
Een warm bad kalmeert het zenuwsysteem, stimuleert tegelijkertijd de bloedcirculatie en het bevordert slaap. En vaak is het een rustige plek waar je alleen bent en bij kunt komen van werk, kinderen, telefoon en alle andere dingen die je aandacht vergen.

7 Adem diep in en uit
Wanneer we ons gestrest voelen dan ademen we onbewust sneller en oppervlakkiger. Concentreer je op je ademhaling, ook al is het maar voor 2 keer 10 minuten per dag. Onderzoeken tonen aan dat correct ademen je kan helpen om je stress te managen. Wanneer iemand relaxt is dan is de ademhaling rustig, diep en langzaam.

8 Slaap goed
Slaap is enorm belangrijk voor ons welzijn. Maar ga niet het hele weekend in bed liggen omdat jij je zo moe voelt. Probeer je reguliere slaapritme niet te onderbreken. Houd je normale slaapritme aan en ga op tijd naar bed in de weekenden. Slaap in een donkere, koele kamer en vermijd tv kijken, zware of gekruide maaltijden, alcohol en sigaretten voordat je gaat slapen.