Gezondheid

De checklist van een cardioloog voor een gezond hart

De checklist van een cardioloog voor een gezond hart

Hart- en vaatziekten zijn niet alleen mannenziekten. In Nederland overlijden meer vrouwen dan mannen aan hart- en vaatziekten. Wereldwijd is het bij vrouwen zelfs doodsoorzaak nummer één en in Nederland overlijdt één op de vier vrouwen aan een hart- of vaatziekte. Confronterende cijfers, daarom is het zo belangrijk om je hart gezond te houden. En ik kan het weten want vorig jaar heb ik zelf een hartinfarct gehad. Iets wat je mentaal en fysiek niet in de koude kleren gaat zitten…

De Amerikaanse cardioloog Joel Kahn heeft een checklist opgesteld om je hart zo gezond mogelijk te houden.

1 Zit niet te veel
Te veel zitten wordt gelinkt aan hartziekten en aan het vroegtijdig verouderen van de vaten. Uit een onderzoek gedaan onder meer dan 2.000 mensen, waarbij gebruik werd gemaakt van CT scans en fysieke activiteit metingen, blijkt dat elke uur achter elkaar zitten per dag werd geassocieerd met 14% hogere kans op het krijgen van kransslagader verkalking.

Kransslagader verkalking is een signaal van beschadigde hartvaten en kan het risico op een hartaanval vergroten. Staande bureaus, apps en timers op je telefoon zijn allemaal handige middelen om ervoor te zorgen dat je niet te lang achter elkaar zit.

2 Zorg voor voldoende slaap
Slaap werkt herstelend en het is het beste anti verouderingsmiddel wat er is. Een onderzoek toont aan dat mensen die slecht slapen (minder dan 6 uur per nacht) in vergelijking met mensen die gemiddeld 7 uur per nacht slapen 79% meer risico hadden op kransslagader-aandoeningen. Zorg dus voor voldoende slaap! Er zijn apps die je goed kunnen helpen om in slaap te vallen, test eens uit wat voor jou goed werkt!

3 Doe yoga
Er zitten vele voordelen aan yoga, maar één van de grootste voordelen is een flexibele wervelkolom. Onderzoeken tonen aan dat een flexibele wervelkolom gelinkt wordt aan flexibele belangrijke aderen in het lichaam.

4 Beweeg
Er kunnen meerdere redenen zijn voor een te hoog cholesterol zoals roken, stress, erfelijkheid, slechte voeding en overgewicht. Een manier om snel je cholesterol te verlagen is door overgewicht aan te pakken. Dit kun je doen door gezonder te eten en meer te bewegen, dit is vaak niet eenvoudig. Schakel daarom hulp is van experts als je moeite hebt om op gewicht te komen of blijven, een personal trainer kan je hier bijvoorbeeld bij helpen.

5 Seks
Tijdens de seks stijgt je hartslag en je bloeddruk en verschillende studies tonen aan dat hoe vaker je seks hebt hoe minder kans je hebt op hart- en vaatziekten.

6 Vermijd light frisdranken
Als je probeert af te vallen door light frisdranken te drinken dan verhoog jij je kans op hart- en vaatziekten. Een enorme studie toont aan dat vrouwen die 2 of meer glazen light frisdrank per dag drinken een veel hogere kans hebben op hartziekten en overlijden. Water, ongezoete thee en groene sapjes de dingen die je wel kunt drinken.

7 Stop met roken
Klinkt nogal logisch. Maar volgens recent onderzoek rookt een kwart van de millennials! Stop nu!

8 Manage je stress
Stress wordt al decennia gelinkt aan hart- en vaatziektes. En de introductie van de smartphone heeft ons leven er niet veel relaxter op gemaakt. Stress en vermoeidheid kunnen onze aderen snel verouderen. Leer daarom om je stress te managen en neem wekelijks minimaal een paar uur een break van technologie.

9 Vermijd bewerkt vlees
In 2015 publiceerde de World Health Organisation een rapport dat bewerkt vlees kanker veroorzaakt. Jaren voordat dit rapport uitkwam werd bewerkt vlees al gelinkt aan de piek van hart- en vaatziekten en hartaanvallen.

Ik herinner mensen er vaak aan dat, net zoals er rimpels om je ogen ontstaan er ook rimpels in je bloedvaten ontstaan. Maar het verouderen van je hart kan gemeten en voorkomen worden. Dus houd deze checklist bij de hand en maak van je hartgezondheid dit jaar prioriteit!

Joel Kahn

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Mindbodygreen.com