Geluk

Hoe DERK je kan helpen om tot rust te komen

Filter je social media om stress te voorkomen
Logo Her Health
Geschreven door Redactie

Als er iets is waar je onrustig van wordt, dan is het wel die belangrijke taak die je te doen hebt, maar waar je als een berg tegenop ziet.
Waardoor je het maar blijft uitstellen en je voortdurend afleiding zoekt in andere dingen die je voorrang geeft en snel nog even tussendoor doet.

Je pept jezelf op en zegt tegen jezelf: “En nú ga ik eraan beginnen”. En dan doe je het toch weer niet. Want nu is eigenlijk niet zo’n goed moment. Of nu voel je je even wat minder. Dat andere moet nu toch eerst gebeuren. En kom, laat ik eerst nog even thee zetten.

Ondertussen neemt de onrust toe, want je hebt dondersgoed in de gaten dat je jezelf in de maling neemt en dat dat wat écht belangrijk is blijft liggen. Je gaat je zorgen maken: “Wat als het niet lukt om dat op tijd af te krijgen?” Maar je hebt toch nog voldoende tijd? Je hoeft er alleen maar aan te beginnen. Tsja.

Je ontwikkelt zelfs iets van een schuldgevoel, omdat het je niet lukt om die belangrijke zaken op te pakken. Met als gevolg dat je je niet meer kunt motiveren en ook de makkelijke klusjes blijven liggen. Het verlamt je als het ware. Want je weet dat alle tijd en energie die je steekt in andere zaken, niet ten goede komen aan die écht belangrijke taak die nog steeds op je wacht. En het resultaat is dus dat je helemaal niets meer doet en je jezelf gaat verwijten dat je lui bent.

Misschien is het wel zo dat je drempelvrees ervaart. Ben je bang dat je het er niet goed vanaf zal brengen? Dat je faalt? Of dat je niet goed genoeg bent? Wat maakt dat je aarzelt om eraan te beginnen? Wat weerhoudt je ervan om te doen wat je hebt te doen?

Als je eerst deze vragen voor jezelf hebt beantwoord, wordt het makkelijker om de eerste stap te zetten. En dan is het een kwestie van je energie op de juiste manier richten. Doe die belangrijke, maar lastige dingen op het moment van de dag dat je de meeste energie hebt. Voor veel mensen is dat in de ochtend. Ook al heb je er geen zin in, start toch met deze klus en stel jezelf als doel dat je er tenminste een uur aan werkt. Je zult zien dat dat uur zo om is en dat je na dat uur al een hoop gedaan hebt. Misschien ga je nog wel even wat langer door. Ik noem dat ook wel DERK: Doe Eerst RotKlussen. De rest van de dag heb je dan over om die eenvoudige klusjes te doen waar je ook niet zo’n hekel aan hebt. Daarnaast zijn die vaak ook wat makkelijker om de gaatjes mee te vullen.

Stop dus met uitstellen en jezelf uitvluchten verschaffen om andere dingen te doen dan waar het om draait. Ga eerst bij jezelf na wat de drempel veroorzaakt en zorg dan dat je op het juiste moment aan de slag gaat. Ook al is het in eerste instantie met tegenzin. Die zin komt vanzelf wanneer je écht aan de slag gaat en je merkt dat je je helemaal voor niets zorgen hebt gemaakt. Laat die energie maar stromen.

© Betty van Zoelen / Coaching Natuurlijk!, alle rechten voorbehouden.

Als jij ook meer rust in je leven kan gebruiken, ga dan naar www.coachingnatuurlijk.nl en download mijn gratis e-boek ‘De magische sleutel tot rust, balans en energie’.

Over de schrijver

Logo Her Health

Redactie

Laat een reactie achter