Relaties

Je partner vergelijken met anderen is niet altijd handig

Je partner met anderen vergelijken is niet altijd handig

Een nieuw Canadese studie wijst uit dat het vergelijken van je partner met iemand anders zijn partner consequenties kan hebben voor je relatie. 

Bijvoorbeeld: Toen Marieke haar vriend Jeroen vergeleek met de vriend van haar vriendin Maarten zag ze dat Maarten beter is in het helpen van de kinderen met hun huiswerk. Maar in plaats van te piekeren over de tekortkoming van haar vriend Jeroen wat betreft het huiswerk van de kinderen, weet Marieke dat zij het eigenlijk helemaal niet zo belangrijk vindt. Dat zij het zelf wel leuk vindt om de kinderen te helpen met hun huiswerk.

De reactie van Marieke beschermt haar partner (en hun relatie!) tegen negatieve invloeden van haar eigen vergelijking. Maar niet iedereen vindt het makkelijk om over de tekortkomingen van hun partner heen te stappen. Onderzoek wijst uit dat of we onze partner wel of niet beschermen tegen de negatieve uitkomst wanneer we gaan vergelijken, te maken heeft of jij en je partner elkaar zien als een team, een eenheid. Deze term wordt de zelf-ander overlap genoemd.

“Mensen die een hoge zelf-ander overlap hebben zullen hun partner beschermen en de vergelijking of hun partner beter of minder goed in bepaalde zaken is dan anderen minder belangrijk vinden”, zegt psycholoog van de Universiteit van Toronto Sabrina Thai.  Daarnaast blijven deze mensen positief naar hun partner kijken, ondanks vergelijkingen waar hun partner soms minder goed uitkwam. Ze zien hun partner nog steeds als iemand die dicht bij hun ideale partner komt, ondanks zijn of haar tekortkomingen. Volgens deze Canadese studie is dit het bewijs dat wanneer mensen die hun partner vergelijken met anderen dit zeker gevolgen heeft voor de relatie.

Mensen die een mindere zelf-partner overlap hebben zullen meer moeite hebben om hun partner positief te blijven zien wanneer ze hun partner vergelijken met andere partners. Dit kan een bron worden van stress en conflicten binnen een relatie. Het vormen van een team samen met je partner heeft dus zeker voordelen voor jullie relatie!

Vorm jij ook een eenheid met je partner en zijn jullie samen een team? Tag hem in dit bericht en laat het hem of haar weten!

PsychCentral

Laat een reactie achter