Geluk

Accepteer jij anderen zoals ze zijn? 3 Tips om je op weg te helpen

Waar wacht je op?

Vandaag is de Gaypride in Amsterdam, een belangrijke dag als het gaat om acceptatie van homo- en biseksualiteit. Gelukkig zijn we in Nederland al ver gekomen wat betreft de acceptatie van homo- en biseksualiteit, maar we zijn er helaas nog niet. Tja acceptatie, een mooi woord, maar hoe open ben jij eigenlijk?

Accepteer jij iedereen voor wie hij of zij is? De moeder die fulltime werkt, de vader die fulltime bij zijn kinderen is en die niet werkt, de spirituele vrouw met haar ‘gekke’ kleren, de vrouw die heeft besloten om geen kinderen te willen of die leuke meid met haar veel jongere vriend, accepteer jij ze voor wie ze zijn of heb je er eigenlijk wel een mening over?

We zijn mensen en soms blijven we hangen in patronen die we onszelf eigen hebben gemaakt. We zien anderen zoals we ze willen zien, met onze eigen overtuigingen en oordelen, en zien anderen niet altijd zoals ze echt zijn. Of we denken dat dingen op een bepaalde manier gedaan horen te worden en vinden het gek als anderen daar vanaf wijken. Als je merkt dat één van de bovenstaande patronen ook wel eens bij jou naar boven komt drijven dan kun jij jezelf terugbrengen naar de zaken die echt belangrijk zijn door onderstaande te onthouden:

1 Alleen omdat we het ergens niet mee eens zijn betekent het nog niet dat we anders met die persoon hoeven om te gaan. In plaats van geïrriteerd, angstig, onwetend of afkeurend te zijn over onze verschillen kunnen we ze ook accepteren en van elkaar leren. Wat kun je leren van de andere persoon? Zijn er misschien dingen die de andere persoon doet wat je zelf ook zou willen doen? Wanneer we anderen respecteren voor wie ze zijn kunnen we ons hart open zetten. Wanneer we anderen accepteren kunnen we ook onszelf beter accepteren.

2 Iedereen heeft zijn eigen levenspad wat goed voor hem of haar is te bewandelen. We hebben allemaal onze eigen manier van leven die goed voor ons is. En het zit in onze natuur dat we willen dat anderen, vooral de mensen waar we van houden, ons levenspad volgen. Maar het is belangrijk om te weten dat proberen om anderen te overtuigen dat jouw pad de beste meestal leidt tot teleurstelling. Aan de andere kant kan verandering opeens komen wanneer we de ander hebben geaccepteerd en we toch bij ons eigen pad blijven. Of niet en dat is ook prima.

3 In plaats van mensen proberen te veranderen, focus op je zelf. We kunnen onszelf krachtiger maken wanneer we de aandacht voor de manier waarop anderen leven kunnen omzetten in bewustzijn voor onze eigen levens. Wat zou jij meer kunnen accepteren van jezelf? Heb jij jezelf geaccepteerd en ben je eerlijk naar jezelf? Kun je het loslaten om anderen te willen veranderen of te beoordelen en kun je het loslaten om jezelf te willen veranderen? Wat zou er gebeuren als je vrede had met hoe dingen nu zijn?

Laat een reactie achter