Gezondheid

Omgaan met de valkuilen van alcohol

Omgaan met de valkuilen van alcohol

Borreltijd is gezelligheid, maar soms gaat er wel eens een borrel teveel in. Het gaat dan ook al snel wanneer het gezellig is en de ene na de andere fles wijn open gaat. Hoe hou je het dan toch nog een beetje netjes?

Water, water en nog eens water. Dat is misschien nog wel de simpelste en makkelijkste oplossing. Behalve dan de oplossing van gewoon niet drinken, maar dat is weer een ander uiterste. Alcohol drijft vocht namelijk af en dus droog je uit. Het is belangrijk om veel water te drinken, niet alleen voor het moment zelf, maar ook tegen de hoofdpijn de volgende dag. Drink gewoon een glas water bij elk glas wijn en je staat de volgende dag een stuk prettiger op.

Veel mensen geven de schuld aan sulfiet de volgende dag, maar dat is in de meeste gevallen niet waar. Rode wijn of witte wijn met toegevoegd sulfiet is niet per definitie slecht voor je. Ten eerste komt sulfiet van nature voor op de druif en dus zit het ook in de wijn, ook wanneer er geen extra sulfiet wordt toegevoegd. Sulfiet beschermt wijn tegen oxidatie en zorgt ervoor dat de wijn langer houdbaar is. Maar sulfiet komt van nature ook voor in heel veel andere producten, zoals in aardappelen, gedroogde vruchten, graanproducten, paddenstoelen, vruchtensappen en ook in vleesvervangers op basis van soja-eiwit. De hoofdpijn die je dus vaak krijgt na het drinken van alcohol, zal eerder komen door een vochttekort dan door sulfiet. 

Een andere tip betreft de hoeveelheid drank in het glas. Als je thuis of op een verjaardag zelf de controle hebt over hoeveel wijn er ingeschonken wordt, schenk het glas dan niet te vol. Vaak is een gastheer of gastvrouw zo genereus dat er een behoorlijke hoeveelheid wijn in het glas terecht komt. Erg vriendelijk natuurlijk, maar de kans is groot dat je dan al snel teveel drinkt. Wat je dan kunt doen is vragen om een half glas of het gewoon zelf inschenken. Op die manier hou je de controle over de hoeveelheid die je drinkt. En ook hierbij geldt dat je naast elk glas wijn ook het best een glas water kunt zetten. Tijdens het stappen is het geen doen om en met een glas water en met een glas wijn te gaan staan, tenzij je een plek hebt om te zitten met een tafeltje. Dan kun je beter om en om drinken en na elk glas alcohol ook een glas water bestellen. Of even richting de waterkraan bij de toiletten met je lege wijn- of bierglas. Nog goedkoper ook.