Geluk

9 gewoontes om te vermijden voor een gelukkig leven

9 dingen om te vermijden voor een gelukkig leven

Geluk is iets wat we allemaal nastreven. Er zijn dingen in het leven waar we gelukkig van worden, maar er zijn ook dingen waar we ongelukkig van worden. En de dingen waar we ongelukkig van worden, die kunnen we beter vermijden.

1 Chronisch klagen
Gelukkige en succesvolle mensen klagen niet zo veel. Niemand heeft het altijd makkelijk, we kennen allemaal onze pieken en dalen. Maar ga opzoek naar de positieve kant, zie de lichtpuntjes en blijf niet hangen in geklaag want dat leidt nergens toe.

2 Kritisch voor jezelf en anderen zijn
Hoe we tegen onszelf praten vormt ons zelfbeeld, goed of slecht. En je zelfbeeld is essentieel voor je geluksgevoel. Want je goed over jezelf voelen is een recht wat we allemaal hebben. Realiseer je dat er fouten worden gemaakt, accepteer ze en ga weer verder. Blijf niet hangen in negatief geklets. Respecteer daarnaast dat we allemaal verschillend zijn en erken het feit dat iedereen het recht heeft op een gelukkig leven zonder kritiek.

3 Waarde hechten aan status en materialisme
We leven in een materialistische maatschappij; we worden constant blootgesteld aan advertenties voor de nieuwste auto’s, de mooiste sieraden en kleding. Maar je wordt niet gelukkig als je nieuwe schoenen hebt gekocht, ja voor even, maar daarna zakt dat geluksgevoel snel weer af. Zoek daarom dingen in het leven die je voldoening geven die niets te maken hebben met materiële dingen.

4 Spijt hebben van dingen uit het verleden
Spijt hebben van dingen uit het verleden is niet alleen nutteloos, maar het kan ook enorm schadelijk zijn. Onderzoek toont aan dat herhaaldelijke negatieve gedachtes over besluiten die in het verleden zijn gemaakt vaak ten grondslag liggen aan chronische stress en depressie. Volgens Psychology Today zijn er 4 manieren om om te gaan met spijt: 1. Leer van je fouten, maar blijf er niet in hangen. 2. Wanneer je niets aan de situatie kunt doen kun je het beter laten gaan. 3. Zorg ervoor dat jij je niet te schuldig voelt en 4. dat je de situatie vanuit een positief oogpunt bekijkt.

5 Zorgen maken over de toekomst
We weten niet wat de toekomst voor ons in petto heeft. We doen ons best maar we kunnen maar tot een bepaalde hoogte onze toekomst controleren. Dit betekent niet dat we ons niet moeten voorbereiden op onze toekomst, want het is goed om bijvoorbeeld te sparen, nu al te denken aan je pensioen of om gezond te leven. Maar je zorgen over de toekomst maken heeft geen zin, leef daarom in het nu. Geniet van alle mooie dingen die nu op je pad komen en pieker niet over dingen die misschien niet eens gebeuren.

6 Je laten leiden door angst
Angst maakt je ongelukkig. Maar je kunt de angst voor het onbekende en of het onvermijdelijke niet de boventoon laten voeren, want dit tast de kwaliteit van je leven aan. Angst is een negatief proces wat vaak automatisch gaat. Onthoud dat we niet onze gedachtes zijn, we zijn niet de angst, de zorgen en de zenuwen.

7 Dromen en doelen uitstellen
Je valt snel ten prooi aan de dagelijkse ‘sleur’ van het leven: eten, werken, slapen, zorgen en soms relaxen. Maar wanneer jij je passies en dromen naar de achtergrond laat vervagen dan verlies je iets van je levensprankeling. Het lastigste van het nastreven van dromen en doelen is de aller eerste stap. Nadat je de eerste stap hebt genomen zal je automatisch de mogelijkheden en kansen zien.

8 Roddelen
Roddelen zorgt voor negativiteit. Waarom zou een gelukkig, zelfverzekerd persoon negatief praten over een ander? Dat zouden ze nooit doen. Roddelen is kinderachtig en draagt niet bij aan een gelukkig leven.

9 Ongezond eten
Door slecht te eten zorg je slecht voor je lichaam. Wanneer je slecht voor je lichaam zorgt dan voelt je lichaam (en geest) zich ook slecht. Door goed te eten krijg je energie, voel jij je goed over je lichaam en ben je sneller geneigd om je lichaam te bewegen wat ook weer goed is voor je geest.

Foto credit: yasalam.co

Bron: Powerofpositivity.com