Diner

Hoe jij jezelf kunt redden van obsessief gepieker

Stop met piekeren!

Piekeren over van alles en nog wat: over je financiën, je relatie, je werk of wat dan ook. Je kunt gesprekken de je hebt gevoerd tot in den treuren analyseren of je maakt je zorgen over iemand anders. Wat het ook is, soms kun jij je gedachtes gewoon niet meer stop zetten.

Gelukkig kun je concrete stappen nemen om te stoppen met piekeren. Je kunt leren hoe jij je geest kunt geruststellen en hoe jij de angsten in je hoofd kunt kalmeren.

1 Creëer een grotere bewustwording van deze gevoelens
De eerste stap om minder te piekeren is om je bewust te zijn van het feit dat je piekert. Herken de momenten waarop je het doet. Wanneer je bewust bent van je emotionele staat heeft je brein minder de behoefte om te vechten tegen of te vluchten voor deze emoties.

2 Adem diep in en uit
Wanneer je langzaam diep door je neus inademt en langzaam uitademt kalmeert je zenuwstelsel en vermindert je lichaam de reactie op stress. Dit advies heb je vast al vaker gehoord, maar dit betekent niet dat het niet effectief is.

3 Kijk niet voor of achteruit
Wanneer je merkt dat je vast zit in het verleden of in de toekomst dan is het belangrijk om terug te komen naar het heden. Want op dit moment ben je oké. Je gedachtes creëren een gevoel van gevaar of angst, maar door terug te gaan naar het nu activeert je brein zijn neutrale gedachtegang. Onderzoeken tonen aan dat bij herhaling, mindfulness kan leiden tot vermindering van stress op de lange termijn.

4 Geef alleen aandacht aan de dingen die je kunt controleren
Je brein wil graag controle hebben en voelt zich gelukkiger en rustiger wanneer het controle heeft, zelfs als dit een illusie is. Door het gevoel van controle te hebben kun je zenuwen, zorgen en zelfs pijn verminderen. Dus vermijd het inbeelden van de meest slechte scenario’s in je hoofd en besteed in plaats daarvan aandacht aan de dingen die je wel kunt controleren om zo je zenuwen tot rust te krijgen.

5 Neem een besluit, ook als je dit niet wilt
Door simpelweg een beslissing te nemen over wat het ook is waar je over piekert zorg je ervoor dat je brein tot rust komt en zich focust op de dingen die ertoe doen. Door een beslissing te nemen geef jij je brein ook weer het gevoel dat je controle hebt waardoor je zelfvertrouwen en stemming beter worden.

6 Ga voor goed genoeg
Piekeren wordt vaak veroorzaakt door onrealistische of perfectionistische verwachtingen van jezelf of anderen. Je hoeft niet de perfecte ouder, werknemer of geliefde te zijn, wees gewoon een goede ouder of werknemer.

Bron: Mindbodygreen.com

Foto credits:www.neginmirsalehi.com