Geluk

9 stappen om dingen eindelijk echt gedaan te krijgen!

Tijd voor actie, 9 tips om dingen wel gedaan te krijgen

We weten ondertussen dat de juiste mindset een grote impact heeft wanneer je streeft naar geluk of succes. Wanneer je streeft naar perfectie dan streef je dus naar iets wat foutloos is en heb je enorm hoge standaarden. Want wanneer je denkt dat je perfectie nodig hebt om succesvol te zijn dan kan dit je tegenhouden, afremmen en zelfs leiden tot een burn-out. Perfectie kan succes dus in de weg staan. Want zorgt perfectie ervoor dat jij je goed voelt? Helpt het je doelen te bereiken? Nee, het put je vooral snel uit.

Wanneer je merkt dat jouw perfectionistische neiging je tegenhoudt, afremt of afleidt van je focus dan kun je onderstaande tips gebruiken om je niet te laten stoppen en ervoor te gaan!

1 Geef jezelf toestemming om het idee los te laten dat alles perfect moet zijn
Doe wat je kunt doen zonder dat jij jezelf gek maakt. Het heeft wat tijd nodig want imperfectie zal in het begin heel oncomfortabel aanvoelen. Maar het geeft je wel ruimte om te groeien en om gelukkiger te worden.

2 Ga na wat je motieven zijn voor je hoge standaarden
Je kunt ernaar streven om jouw potentie zo veel mogelijk te benutten, maar dit is wat anders dan perfect willen zijn. Soms streven mensen naar perfectie omdat ze willen dat anderen ze accepteren en waarderen.

Vaak is het onderliggende motief voor perfectie de angst om te falen, om veroordeeld te worden door anderen of omdat je denkt dat je niet goed genoeg bent. Door jouw motieven voor perfectionistische trekken te herkennen kun je inzien dat deze motieven onnodig en schadelijk zijn.

3 Begrijp dat er niet zo iets is als het ‘perfecte tijdstip’
Als je excuses hebt om iets niet te doen, dan is het waarschijnlijk omdat je bang bent om het te doen. Angst om te falen, angst voor verandering of afwijzing kunnen allemaal bijdragen aan het verzinnen van excuses zodat je iets nieuws of engs uit kunt stellen.

Wanneer je bang bent om fouten te maken dan is het moeilijk om dingen daadwerkelijk te doen, je stelt dingen liever uit. We kunnen blijven voorbereiden maar op een gegeven moment moeten we gewoon de stap nemen.

4 Als jij het moeilijk vindt om de stap te zetten totdat alles helemaal perfect is dan kun je kleine stapjes tegelijk nemen. Kleine stapjes leiden uiteindelijk ook tot een grote stap, als je de stappen maar zet.

5 Begrijp dat fouten maken niet erg is, het zijn leermomenten.
Iets fout doen leert je vaak meer dan iets goeds doen, zie het ook zo. En maak je niet te druk om de fouten die je maakt of hebt gemaakt.

6 Houd je standaarden hoog
Door imperfectie te omarmen betekent het niet dat jouw standaarden opeens omlaag gaan. Maar soms is het beter om iets te doen of iets gedaan te krijgen dan om te blijven wachten tot iets perfect is.

7 Niemand is perfect! Ook jij niet.
Doe wat je kunt en geef je vervolgens over aan de stroom van het universum. Sommige dingen heb je niet in de hand.

8 Stuur bij als het nodig is
Kijk af en toe naar je to-do lijst. Kijk of er dingen opstaan die meer prioriteit hebben of die juist van je lijst af kunnen.

9 Vervang perfectionisme voor zelfliefde en compassie
We zijn goed en compleet zoals we zijn. Geloven dat je perfect zou moeten zijn is irrationeel en het geeft je het gevoel dat je niet goed genoeg bent. Door te veranderen naar een realistischere mindset van zelfliefde en compassie worden je doelen een stuk haalbaarder en je leven een stuk aangenamer.