Gezondheid

Help! We worden letterlijk ziek van klagende mensen

Klagers zijn slechter voor je dan je denkt

We kennen ze allemaal wel: de klagers, de negatieve mensen waarbij het glas altijd half leeg en die de schuld nooit bij zichzelf zoeken, maar altijd met het vingertje naar anderen wijzen. En klagen, morren en drama creëren is ook nog eens besmettelijk! Maar dat is blijkbaar niet het grootste probleem wanneer je te veel tijd doorbrengt met rasechte pessimisten… je zou er namelijk zelfs gezondheidsproblemen door kunnen krijgen.

Het is aangetoond dat negativiteit invloed heeft op je brein. Negativiteit zorgt ervoor dat je steeds makkelijker het slechte in de wereld en mensen ziet en dat het moeilijker wordt om het goede te zien. En het omgekeerde is overigens ook waar, positiviteit groeit ook. En de wetenschap is er zeker van dat negatieve gevoelens als boosheid, wrok en cynisme slecht zijn voor je lichaam.

Negativiteit is dodelijk
Neem bijvoorbeeld boosheid. Door je te omgeven met mensen die je boos maken verspil je waardevolle mentale energie, maar het kan ook impact op je lichaam hebben zoals bijvoorbeeld: hoge bloeddruk, stress, zenuwen, hoofdpijn en slecht circulatie. Onderzoek toont aan dat zelfs een korte periode van 5 minuten boos zijn al zo stressvol is dat het voor meer dan 6 uur een impact kan hebben op je immuunsysteem. En al deze gezondheidsissues kunnen leiden tot nog serieuzere problemen als een hartaanval en een beroerte, aldus cardioloog Cynthia Thaik.

Wantrouwen is ook schadelijk, uit een onderzoek wat in 2014 is gepubliceerd in het magazine Neurology wordt cynisme gelinkt aan een grotere kans op dementie later in het leven in vergelijking me mensen die niet zo wantrouwend zijn. Een studie die is gepubliceerd het blad Circulation heeft gekeken naar de data van bijna 100.000 vrouwen en kwam erachter dat de meest cynische deelnemers een grotere kans hadden op hartziektes dan de minder cynische deelnemers.

Een enorm grote studie Chinese Amerikanen wijst uit dat mensen die geloven in Chinese astrologie en wiens verjaardagen volgens die astrologie als ongunstig werden gezien, daadwerkelijk eerder overlijden dan niet Chinese en niet gelovende Chinese Amerikanen die op hetzelfde moment waren geboren (die volgens dezelfde levensomstandigheden etc leefden). Dit komt niet omdat de astrologie gelijk had, nee dit kwam omdat negativiteit en pessimisme je dood kan bespoedigen.

En negativiteit is besmettelijk
Het is beangstigend hoe besmettelijk negatieve gevoelens kunnen zijn. Hoe meer tijd je spendeert met negatieve mensen, hoe meer je zoals hen wordt. Psycholoog Elaine Hatfield heeft hier onderzoek naar gedaan. Zij kwam erachter dat we beginnen met het imiteren van kleine gezichtsuitdrukkingen, houding en zelfs de toon van je stem met de mensen met wie je veel optrekt. En het belangrijkste: we nemen hun mentale staat ook over. Aangezien we empathische wezens zijn, voelen we met ze mee. Dus als zij in een slechte bui zijn, zullen wij dat ook zijn.

De conclusie van al deze onderzoeken is dat het goed is om los te komen van de negatieve mensen in je leven. Of, wanneer je nou eenmaal aan ze vast zit, probeer je niet door ze te laten beïnvloeden.

Volg jij Herhealth.nl al op Instagram?

Inc.com