Gezondheid

7 dingen die je doet waarvan mensen niet realiseren dat dit komt omdat je een depressieve periode hebt

7 dingen die je doet waarvan mensen niet realiseren dat dit komt omdat je een depressieve periode hebt

1 Je bent niet gemotiveerd om dingen af te maken
Het misverstand over depressie is dat het altijd veel huilen en lege tissuedozen behelst. Maar depressie gaat niet alleen over verdriet, het gaat ook over een gemis aan emoties. Het is een vreselijk gevoel alsof je binnenste uit je gehaald is en je het maar moet faken. Dit lege gevoel maakt het moeilijk om dingen gedaan te krijgen want je brein zegt: “Wat is het nut?”

2 Je reageert niet of pas laat op appjes en berichtjes
Je trekt je terug. Je weet niet hoe je aan anderen moet uitleggen wat je voelt zonder iemand zijn gevoel te kwetsen (“het ligt niet aan jou, het  ligt aan mij, ik ben depressief”)

3 Je slaapt veel
En vervolgens slaap je niet zoals je zou moeten slapen. Mensen die last hebben van depressies worstelen vaak ook moet slapeloosheid. Je bent constant uitgeput en probeert tussendoor dutjes te doen. Soms omdat je moe bent soms omdat slapen voelt als het enige wat je kunt doen.

4 Je slaat kansen af die je eigenlijk had willen grijpen
Je annuleert sociale plannen. Je pakt niet door als er een nieuwe baan in je schoot geworpen wordt. Je verstopt je, ook zou je willen dat je dit niet deed. En aan de andere kant heb je ook nog het gevoel dat je het toch zou verpesten dus dat het beter is om gewoon nee te zeggen.

5 Je vindt manieren die voor jou werken
Of je nou hele stukken gaat hardlopen of vlucht in een serie op Netflix, je vindt een manier die jou ‘helpt’. En soms doe je dit dus te veel. Je weet dat dit niet goed is, maar soms heb je gewoon iets nodig om je door de dag te slepen.

6 Je lijkt apathisch
Het is niet dat je niet om je vrienden geeft. Het is ook niet zo dat het je niet boeit wat er om je heen gebeurt. Want dat doe je wel, maar je depressie maakt het moeilijk. Alles voelt leeg, ook zou je willen dat dit anders was.

7 Je doet alsof er niets aan de hand is
Je doet alsof alles goed gaat omdat je misschien niet klaar bent voor de vragen die je krijgt als mensen het zouden weten. Niet iedereen weet hoe hij moet reageren op een depressie. Sommigen gaan je negeren, sommigen proberen je op te vrolijken, sommigen vluchten weg. Maar jij probeert vooral te overleven en je hebt geen energie voor de reacties van andere mensen.

Thoughtcatalog.com