Gezondheid

Afval scheiden, heeft dat zin of is het zonde van je tijd? Ik zocht het uit!

Afval scheiden? Zinnig of juist onzin?

Een paar maanden geleden was ik op vakantie naar Cambodja, wij verbleven daar op de eilanden voor de kust. Prachtig, echte Bounty eilanden. Alleen waar ik heel erg van schrok was het plastic. Want overal in de zee dreef plastic, sommige stranden waren bezaaid met plastic. En hoewel ik altijd al vond dat een beter milieu bij jezelf begint, werd ik hier helemaal op de feiten gedrukt. Ik moest beter mijn best doen voor ons milieu.

Eenmaal terug in Nederland merkte ik dat dit me niet makkelijk werd gemaakt bij de supermarkt. Elke paprika, komkommer en courgette wordt apart verpakt in plastic. De moed zonk me in de schoenen, hoe kun je nou als gewoon persoon iets voor het milieu doen als alles in plastic wordt verpakt?!

Nou dat antwoord kreeg ik een aantal dagen geleden bij HVC: duurzaam energie- en afvalbedrijf, namelijk: afval scheiden! Tijdens de rondleiding die ik bij HVC in Alkmaar kreeg werd het me duidelijk hoeveel wij zelf in Nederland kunnen doen voor het milieu als het gaat om ons afval. Ons afval kan namelijk heel goed gerecycled worden en er kan energie uit opgewerkt worden als wij het maar goed scheiden!

Ik dacht altijd dat plastic een verloren zaak was; dat vergaat niet en daar kun je niets mee. Niet waar! Als jij je plastic goed scheidt dan wordt plastic gewoon weer gebruikt. Er worden bijvoorbeeld slaapzakken, speeltoestellen, plastic flessen en dashboards voor in de auto van gemaakt. Maar dit kan alleen als wij ons plastic goed scheiden! En dat hoeft niet moeilijk te zijn,  bij ons in Zaandam wordt het plastic niet apart opgehaald, maar ik bewaar ons plastic in speciale zakken die je kunt bestellen bij webshop.hvc.nl en die breng ik dan naar de plastic container.

Zoals je ziet mogen plastic, pakken en blik bij elkaar gegooid worden. De machine kan dit goed sorteren.

Ook je groente, fruit en tuinaval (gft) is zeker de moeite waard om te scheiden. Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar en maar de helft hiervan wordt gescheiden. Dat is zonde want uit jouw gft afval wordt groene energie gewonnen en er wordt compost van gemaakt. Leuk weetje: 1 gezin kan 21 dagen koken op groene energie wat gewonnen wordt uit 1 volle groene gft bak! En hopelijk breng je ook je glas al naar de glasbak en je karton naar de karton container; karton kan namelijk tot wel 6 keer hergebruikt worden. Nog even een weetje :): Wist je dat alléén van blank glas weer blank glas te maken is? Daarom is het belangrijk dat we de kleuren gescheiden inleveren!

Nu ben ik me er van bewust dat we het allemaal hartstikke druk hebben, dat we graag wat aan het milieu doen, maar dat het wel een beetje makkelijk moet gaan. Nou dat kan! Want HVC verkoopt in zijn webshop producten die het je makkelijker maken om afval te scheiden. Onderstaande producten gebruik ik dagelijks en komen uit de webshop van HVC, ik zou zeggen doe er je voordeel mee!

GFT afvalbakje voor op je aanrecht
Dit bakje is ideaal voor mijn groene keuken afval. Als ik een appel schil gaat de schil in dit bakje, maar ook als ik aan het koken ben gaan de aardappelschillen, uien schillen etc in dit bakje. Ik merk echt dat door deze simpele aanpassing onze zwarte bak veel minder vol is en het bakje is goed afgesloten, dus geen last van nare luchtjes op je aanrecht!

Kijk dit groen afvalbakje misstaat totaal niet op je keukenblad

Plastic zakken
Lege melkpakken, lege kattenvoer verpakkingen en ander plastic, ik doe het allemaal in de plastic zakken van HVC. 1 of 2 keer per week breng ik het plastic weg, een kind kan de was doen!

Fruitnetje
Ik probeer ook minder afval te produceren. Dus als ik boodschappen haal bij de supermarkt heb ik standaard 2 groente- en fruitnetjes mee. Hier doe ik bijvoorbeeld mijn appels of sperziebonen in, scheelt weer plastic!

Herbruikbare zakjes
Deze zakjes gebruik ik als ik een boterham meeneem, maar ook om andere dingen in te bewaren. Ideaal.

We kunnen echt meer voor ons milieu doen dan we zelf denken. Kijk voor meer tips op de website van HVC duurzaam energie- en afvalbedrijf.