Gezondheid

Wil je minder tijd besteden aan social media? Dit onderzoek trekt je over de streep

Dankzij de resultaten van dit onderzoek ga jij nu ook echt minder tijd aan social media besteden!
Josine Mooij
Geschreven door Josine Mooij

Ik besteed te veel tijd aan social media. En nu kan ik zeggen dat het een onderdeel van mijn werk is, wat natuurlijk ook zo is. Maar ik zal je eerlijk zeggen dat het grootste gedeelte van mijn social media gebruik niets met werk te maken heeft. Geen idee waarom ik het doe, maar toch pak ik zomaar weer mijn telefoon om nieuwe Instagram stories te bekijken. En dan klik ik even verder naar iemand zijn profiel en hoppa, voor ik het weet zit zomaar weer een paar minuten doelloos en onnodig op social media.

Ik heb al een app op mijn telefoon geïnstalleerd (Moment) die mij inzicht geeft in hoeveel tijd ik per dag aan mijn telefoon en social media besteed. Dit zorgt er al voor dat ik me iets bewuster ben van mijn telefoongebruik want ik schrok me eerlijk gezegd dood toen ik zag hoeveel tijd ik per dag besteedde aan mijn telefoon.

Maar toen ik de resultaten van een nieuw onderzoek las had ik een nieuwe stok achter de deur om minder tijd op mijn telefoon te spenderen! Want een nieuw onderzoek wat gedaan is door de University of Pennsylvania wijst uit dat wanneer we de tijd die we spenderen op social media limiteren tot maximaal 30 minuten per dag dit leidt tot een significante stijging in ons welzijn. En om nog specifieker te zijn, hoe minder tijd je besteedt met scrollen door je social media feed, hoe kleiner de kans op depressie en eenzaamheid. Dit onderzoek was één van de eerste die het effect heeft bewezen tussen social media gebruik en problemen met onze mentale gezondheid. Voorgaande studies konden tot nu toe alleen nog het verband leggen.

Volgens hoofdonderzoeker Melissa Hunt leidt minder social media gebruik dan normaal tot significante dalingen van zowel depressie als eenzaamheid. Dit was vooral het geval bij mensen die zich al (enigszins) depressief voelden toen ze begonnen aan het onderzoek.

Nodeloos scrollen op social media accounts is dus niet alleen zonde van je tijd, het heeft ook daadwerkelijk een negatief effect op onze geestelijke gezondheid! En maximaal een half uur per dag doorbrengen op social media lijkt me ook eigenlijk meer dan genoeg! Dit wordt mijn goede voornemen voor 2019 en ik begin nu! Wie doet er mee?

Over de schrijver

Josine Mooij

Josine Mooij

Op Herhealth.nl wil ik je inspireren om in balans te blijven. Want we hebben het allemaal druk en moeten veel van onszelf. Daarom vind je hier artikelen die je kunnen helpen om wat meer balans te vinden in alle aspecten van je leven.

Laat een reactie achter