Geluk

5 krachtige mentale veranderingen zodat jij je niet meer druk maakt over wat anderen van je denken

5 krachtige mentale veranderingen zodat jij je niet meer druk maakt over wat anderen van je denken

“Maak je druk over wat anderen van je vinden en je zult altijd hun gevangene zijn” – Lao Tzu

We zijn kwaad op onszelf omdat we vinden dat we niet goed uit de verf kwamen bij een meeting. We posten de beste selfie online zodat anderen kunnen zien hoe goed we op een foto staan. We schamen ons als mensen onverwacht langskomen en ons huis is een rommel.

We leven in de hoofden van anderen… Waardoor we streng voor onszelf zijn. Waardoor we ons niet op ons gemak voelen. Waardoor we gaan leven naar de standaard van andere mensen en dit zorgt ervoor dat we niet meer echt onszelf zijn.

Je kunt voor 20 mensen gaan staan en hun mening vragen over je outfit, sommigen zullen het mooi vinden, anderen saai, anderen lelijk. Sommigen zullen je direct weer vergeten, anderen zullen je de komende jaren nog herinneren. Sommigen zullen je stom vinden omdat ze je doen denken aan hun irritante schoonzus. Anderen zullen je leuk vinden omdat je ze doet denken aan hun lieve dochter. Ze zien allemaal dezelfde persoon en toch zien ze allemaal wat anders, maar het heeft in ieder geval niets met jou te maken. Dus hoe stop je nou met je druk maken over hun mening?

1 Ken je waarden
Als je weet wat jij belangrijk vindt dan is het makkelijk om een vaste koers te varen. Als je moed en doorzettingsvermogen belangrijk vindt dan boeit het dus niet dat jij met je overgewicht in je oude sportoutfit naar een nieuwe sportschool gaat. Als je innerlijke rust belangrijk vindt dan is het makkelijker om nee te zeggen tegen iemand die om je tijd vraagt terwijl je het al zo druk hebt. Als je authenticiteit belangrijk vindt dan kun jij je mening geven in een groep zonder dat jij je druk hoeft te maken of je mening wel aansluiten bij die van de anderen. Zoek daarom uit welke waarden jij in het leven belangrijk vindt. 

2 Steek je neus niet in andermans zaken
Het weer is de zaak van de natuur. Of het regent of de zon schijnt is de zaak van de natuur. Of een boom wel of niet groeit is de zaak van de natuur. Jij hebt hier geen invloed op. 

Wat je buurman doet is de zaak van je buurman. Wat jouw buurman van je denkt is ook de zaak van je buurman. Hoe laat jouw collega naar kantoor komt is de zaak van je collega. 

Als jij boos geïrriteerd bent omdat je collega weer te laat is dan is dat jouw zaak. Als jij je zorgen maakt over de mening van je buurman, dan is dat jouw zaak.

Wat jij denkt is dus jouw zaak en wat je buurman denkt is zijn zaak. Dus stop met je neus in andermans zaak te stoppen want je hebt er toch geen invloed op.

3 Jij bent verantwoordelijk voor jouw gevoelens
Als we onze gevoelens baseren op de meningen van anderen dan staan we ze toe om ons leven te controleren. Dan ben je gewoon iemands marionet: als iemand aan de juiste touwtjes trekt ben je gelukkig, trekt iemand aan de verkeerde touwtjes dan ben je ongelukkig. Maar de enige die de macht heeft over je gevoelens ben jezelf. Jij bepaalt hoe je reageert op de acties van anderen, niet zij. 

Bewaar dit artikel op Pinterest

4 Weet dat jij je best doet
Hoe vaak ben jij in je leven boos of teleurgesteld in jezelf geweest omdat je achteraf vond dat je het beter had moeten doen. Omdat je alerter had moeten reageren. Omdat je je beter had moeten voorbereiden. Maar misschien was je te moe, misschien kon je niet op de juiste woorden komen, misschien denk jij in je hoofd dat het veel erger is dan het was. Maar jij deed op dat moment je best, beter kon je het toen niet, punt.

5 Weet dat iedereen fouten maakt
We leven in een cultuur waar we niet vaak praten over hoe we ons echt voelen. Maar als we praten dan komen we er vaak achter dat we bijna allemaal dezelfde gevoelens hebben en dat we allemaal fouten maken. Zelfs als je altijd je best doet, jezelf bent en zelfverzekerd bent maak je fouten. Maar wat maakt het uit dat we fouten maken?! Iedereen doet het, het enige productieve wat je met je fouten kunt doen is ervan leren. Leer ervan en ga weer verder, je hoeft jezelf echt geen klap voor je kop te geven. 

Dus stop met je druk maken over wat anderen van je denken. Het zal je leven veranderen.