Gezondheid

Problemen met je gehoor? Wacht niet met hulp zoeken!

gehoorproblemen

Hoe ouder we worden, des te groter de kans dat ons gehoor achteruit gaat. Vaak heeft onze omgeving het eerder in de gaten dan wijzelf dat ons gehoor niet meer werkt zoals het zou moeten werken. De tv wordt al luider gezet, gesprekken kunnen niet meer zo goed worden gevolgd en je moet vaak aan anderen vragen om dingen te herhalen. Vervelend voor jezelf en zo zonde, want vaak kun je met de juiste hulp weer snel beter horen doormiddel van een gehoorapparaat.

Maar dat hulp zoeken voor ons gehoor, dat is voor ons Nederlanders een dingetje. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de mensen die meededen aan het onderzoek 6 jaar wacht tot ze hulp zoeken bij hun gehoorproblemen. Zonde want het dragen van hoortoestellen helpt met sociaal contact, verbetert de cognitieve vaardigheden, kan de kans op dementie verkleinen én houdt de oren ‘fitter’! Genoeg reden dus om juist direct actie te ondernemen en dit kan tegenwoordig heel eenvoudig want heb je er wel eens aan gedacht om online een gehoorapparaat te kopen? 

Dan wordt de stap weer wat kleiner om actie te ondernemen, je kijkt online wat de opties en mogelijkheden zijn en de audicien komt bij je thuis om de gehoortest af te nemen. Het kan echt de moeite waard zijn want uit het eerder genoemde onderzoek blijkt ook dat veel mensen niet doorhadden hoezeer hun gehoor was verslechterd. 

Ook schaamte wordt door 13,3% van de ondervraagden genoemd als punt om geen actie te ondernemen bij gehoorproblemen.  Ten eerste zijn gehoorproblemen niets om je voor te schamen en ten tweede zijn de gehoorapparaten tegenwoordig zo klein dat anderen vaak niet eens zien dat je er eentje draagt. Onderneem dus actie als je merkt dat je problemen hebt met je gehoor, wie weet gaat er voor jou na een afspraak met een audicien ook een wereld voor je open!